2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán: Nőhet a fogyatékkal élők foglalkoztatása

Nőhet a fogyatékkal élők foglalkoztatása az új videótolmács segítségével – Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a siketek és nagyothallók, valamint a siketvakok életét segítő programot mutatott be a SINOSZ székházában. A videótolmács szolgáltatásra 526 millió forint támogatást kapott a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Jelnyelvet használt a miniszterelnök, amikor átadta a táblagépét az első hallássérült munkavállalónak, aki a tablettel léphet kapcsolatba a jeltolmáccsal.

A hallássérült ügyfél felhívja a videorendszeren keresztül a tolmácsot, a tolmács pedig hívja a halló félt, majd segíti a beszélgetésüket. A program a hivatali ügyintézést is megkönnyíti. „Ez a kontakttolmács szolgáltatási rendszer azonnal rendelkezésre álló szolgáltatást jelent. Bármikor segítséget, együttműködést lehet kérni a tolmácstól, akkor is, ha nincs jelen a tolmács, ha távolról bevonható a kommunikációba, tehát munkahelyen, a munkaadóval kapcsolattartásban, a munkatársakkal való kapcsolattartásban bármikor bevonható. Tehát az akadály, amivel a munkavállalás során találkoztak, ez szűnik meg ezáltal” – mondta Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke.

A tolmácsprogram százezer siket, illetve nagyothalló embernek segíthet – mondta a Soltész Miklós szociális államtitkár. „Közép-Kelet-Európában elsőként sikerült ezt a rendszert kialakítanunk, de Európában is sok országot megelőztünk, akik nálunk sokkal jobb anyagi és más körülmények között élnek. Óriási dolog ez, hiszen segíteni fog a hallássérültek mindennapjaiban, és remélem, hogy hosszútávon még jobban ki tudjuk majd terjeszteni.”


A tolmácsszolgáltatás javítja az esélyegyenlőséget a miniszterelnök szerint. „Az egész magyar társadalom szempontjából azt tartom a legfontosabbnak, hogy a munkalehetőség és a munka által megadott emberi méltóság az sok olyan ember számára is megadatik, aki korábban ebből nem részesülhetett csak azért, mert fogyatékkal élő” – mondta Orbán Viktor.

A tolmácsprogramot a tesztidőszakban, 2015 februárjáig csak a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjai használhatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!