2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Orbán: McCain provokál, nem kell rá reagálni

A Magyarország függetlenségét érintő támadások részének tekinti John McCain megnyilvánulását Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorának adott szokásos pénteki interjújában azt mondta: a republikánus képviselő szavai szélsőségesek, és provokációnak tartja kijelentéseit, ezért azokra nem kell reagálni.

„Itt vagyunk egy olyan nemzettel, amely annak a határán mozog, hogy egy újfasiszta diktátor kezébe adja a szuverenitását és ágyba bújjon Vlagyimir Putyinnal, miközben mi a Gazdagok és szépek című szappanopera producerét nevezzük ki oda nagykövetnek” – az új budapesti nagykövet kinevezéséről szóló vitában beszélt így Magyarországról és Orbán Viktorról az amerikai szenátusban John McCain.

Ezek a mondatok szélsőségesek

Ezek a mondatok szélsőségesek, és a gazdájukat minősítik: a republikánus politikus szavait a miniszterelnök provokációnak tartja, amire nem szabad reagálni. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csupán annyit mondott: McCain megnyilvánulása a Magyarország függetlenségét érintő támadások része. A kormányfő úgy látja: a magyar nemzet kereskedelmi, energetikai és pénzügyi függetlensége valakiknek nem tetszik: ezért támadják.

„Magyarország nemzeti függetlensége áll itt támadás alatt. Ez a dolog lényege. Én megmondtam, hogy nem vagyunk hajlandók arra, én személy szerint sem, hogy valamelyik külföldi állam megbízásából legyek alkirály Magyarországon. Magyarország választott vezetője vagyok. Legfontosabb feladatom – ezt rögzíti az Alkotmány, erre tettem esküt –, hogy Magyarország függetlenségét megvédjem” – jelentette ki a közrádióban a miniszterelnök.

Új fejlemény a vád

A kitiltási botrányról szólva Orbán Viktor azt mondta: új fejlemény az amerikai vád, miszerint a NAV-vezetők közvetlenül érintettek korrupciós cselekményben. A kormányfő támogatja, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke polgári pert indítson az ügyben. „Élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásából ez az ügy a jog tiszta mezejébe és tiszta nyelvezetébe került át. Van egy állítás: személyes korrupciós részvétel. Ezt a magyar jogrendszer tudja értelmezni. Azonnal pert kell indítani: rágalmazás, jó hírnévhez való jog. A magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen” – hangsúlyozta.

Nem érdemes lobbizni érte

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem érdemes a Déli Áramlatért lobbizni. Mivel a Nabucco gázvezeték megépítése után most ez a terv is meghiúsult, egy harmadik utat kell keresni. Az a cél, hogy egy Ukrajnát megkerülő gázvezeték jöjjön Magyarországra. „Ez a dosszié bezárult. Ezt tudomásul kell venni. Ha az oroszok úgy látják, hogy ez a lehetőség elment, akkor nem érdemes pitizni azért, hogy nem lehetne-e, tessék már mondani… Azt javaslom, hogy ezt a testtartást ne vegyük föl! Hanem mint egy komoly ország, gondolkodjunk a saját jövőnkről. Egy harmadik lehetőséget kell kidolgoznunk, ennek a munkálatait megkezdtük. Nekünk van egy stratégiai megállapodásunk Azerbajdzsánnal. Az azeri elnök nemrég járt itt, akkor írtuk alá a megállapodást. Ez lehetőségeket jelent Magyarországnak. Ennek a lehetőségnek az aprópénzre váltása a feladat” – mondta.

Már jóváhagyták a jelöltet

A kormánypárt Némedi Lajost, Veszprém egyik alpolgármesterét jelöli a február 22-ei időközi képviselő-választásra. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!