2023. 02. 02. Csütörtök Karolina, Aida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Orbán: Magyarország érdeke egy szuverén Ukrajna

Magyarországnak egy önálló, szuverén Ukrajna az érdeke – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezleten a Parlamentben. A miniszterelnök szerint nem az a kérdés, hogy Magyarország ki mellett áll, hanem hogy mi a magyar érdek, és ebben kér segítséget szövetségeseitől is. A kormányfő a tanácskozáson azt is bejelentette, hogy 2015-ben ösztöndíjprogramot indítanak a határon túl élő magyar szakmunkástanulók számára.

A magyar külpolitika akkor sikeres, ha a világ minden jelentős szereplője hazánk sikerében érdekelt – jelentette ki a Máért ülésén a kormányfő. Orbán Viktor szerint manapság ebben a helyzetben vagyunk.

A miniszterelnök az orosz–ukrán válságra kitérve azt mondta: Magyarországnak egy önálló, szuverén Ukrajna az érdeke. Szerinte nem az a kérdés, hogy hazánk ki mellett áll, hanem hogy mi a magyar érdek, és ebben kér segítséget a szövetségeseitől is. „Nem az amerikai álláspontból, nem az orosz álláspontból, még csak nem is az ukrán álláspontból vezetjük le, hogy mi az érdekünk, hanem magyar nemzeti álláspontból vezetjük le. A magyar érdek egyértelműen egy önmagát fenntartani képes, szuverén, demokratikus Ukrajna, amely reményeink szerint otthona lehet az ott élő kétszázezres magyar nemzeti közösségnek. Egy olyan Ukrajna, amely megadja azokat a jogokat ennek a nemzeti közösségnek, amely egy Nyugat felé vonzódó államban elvárható” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kijevi parlament egyetlen magyar képviselője szerint is fontos, hogy Ukrajna szuverén legyen. Brenzovics László a Hír TV-nek azt mondta: a véres összecsapások ellenére az Ukrajnában élő magyarok eddig biztonságban voltak. A politikus szerint a konfliktus átrajzolta a térség geopolitika határait, s a cél a békés megoldás. „Egy európai háborúval mindenki veszít, nem lehet győztese, figyelembe véve az atomarzenálokat, figyelembe véve a szemben álló felek lehetőségeit. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy Európa és különösen Közép- és Kelet-Európa az a térség, ahol az összecsapás folyik, és számára nem mindegy, hogy mégis hogyan fog lezajlani, átmegy-e élesebb konfliktusba. Emiatt jelentette ki miniszterelnök úr – és én is ezt támogatom –, hogy a magyarság számára, Magyarország számára a legfontosabb dolog a béke” – fogalmazott Brenzovics László.

Orbán Viktor a tanácskozáson bejelentette, hogy 2015 a szakképzés éve lesz a Kárpát-medencében, ezért a határon túli szakmunkástanulók számára ösztöndíjprogramot indítanak. Jelenleg mintegy harmincezer diák vesz részt szakképzésben magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni. Ehhez félmilliárd forinttal járul hozzá a kormány, amit a határon túli magyar szervezetek örömmel fogadtak.

„A szakoktatás azért fontos hihetetlenül a mi számunkra is, mert a versenyképesség egy olyan szegmentumát hanyagoltuk el, hanyagolta el az oktatási rendszer a Kárpát-medencében, a térségben mindenhol az elmúlt húsz-huszonöt évben, amelyet újra fel kell fedezni, újra meg kell erősíteni, mert nem tudunk versenyképesek lenni a mai világban, hogyha nincsenek jól képzett középszintű szakembereink a különböző területeken. Már tavaly jeleztük, hogy ezen a területen nagyobb támogatásra lenne szükség” – mondta el Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az ülés végén elfogadott zárónyilatkozatban a Máért tagjai azt írták: tiltakoznak a román hatóságok rendelkezése ellen, amely a közintézményeken megtiltja a magyar és a székely zászló használatát. Egyúttal reményüket fejezik ki azért is, hogy a pozsonyi parlament úgy módosítja majd az állampolgársági szabályozást, hogy a jövőben nem fosztják meg a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik felveszik a magyart.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Rettegnek a lakosok, hogy őket is elviszik a frontra harcolni

Rettegnek a lakosok, hogy őket is elviszik a frontra harcolni

Exkluzív felvételeket és interjúkat készített a TV2 stábja a kárpátaljai kényszersorozásról. Mióta az ukrán elnök bejelentette, hogy le kell cserélni a fronton egy éve szolgáló fáradt katonákat, az utcáról bárkit behívhatnak és el is visznek a seregbe, a magyarokat pedig sokszor rögtön a frontra vezényelik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nem engedi el Újbuda Czeglédy Csabát

Nem engedi el Újbuda Czeglédy Csabát

Hiába folyik büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen, ügyvédi irodájával jelenleg is kapcsolatban áll Újbuda önkormányzata. A XI. kerület Fidesz–KDNP frakciójának vezetője szerint, volt olyan eset, hogy Czeglédynek okiratszerkesztésre volt megbízási szerződése, holott őt egyebek mellett korábban magánokirat-hamisítás miatt ítélték el.
Orbán Viktor: Folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Orbán Viktor: Folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall hadi- és járműipari nagyvállalat vezérigazgatóját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!