2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Orbán: Magyarország érdeke egy szuverén Ukrajna

Magyarországnak egy önálló, szuverén Ukrajna az érdeke – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezleten a Parlamentben. A miniszterelnök szerint nem az a kérdés, hogy Magyarország ki mellett áll, hanem hogy mi a magyar érdek, és ebben kér segítséget szövetségeseitől is. A kormányfő a tanácskozáson azt is bejelentette, hogy 2015-ben ösztöndíjprogramot indítanak a határon túl élő magyar szakmunkástanulók számára.

A magyar külpolitika akkor sikeres, ha a világ minden jelentős szereplője hazánk sikerében érdekelt – jelentette ki a Máért ülésén a kormányfő. Orbán Viktor szerint manapság ebben a helyzetben vagyunk.

A miniszterelnök az orosz–ukrán válságra kitérve azt mondta: Magyarországnak egy önálló, szuverén Ukrajna az érdeke. Szerinte nem az a kérdés, hogy hazánk ki mellett áll, hanem hogy mi a magyar érdek, és ebben kér segítséget a szövetségeseitől is. „Nem az amerikai álláspontból, nem az orosz álláspontból, még csak nem is az ukrán álláspontból vezetjük le, hogy mi az érdekünk, hanem magyar nemzeti álláspontból vezetjük le. A magyar érdek egyértelműen egy önmagát fenntartani képes, szuverén, demokratikus Ukrajna, amely reményeink szerint otthona lehet az ott élő kétszázezres magyar nemzeti közösségnek. Egy olyan Ukrajna, amely megadja azokat a jogokat ennek a nemzeti közösségnek, amely egy Nyugat felé vonzódó államban elvárható” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kijevi parlament egyetlen magyar képviselője szerint is fontos, hogy Ukrajna szuverén legyen. Brenzovics László a Hír TV-nek azt mondta: a véres összecsapások ellenére az Ukrajnában élő magyarok eddig biztonságban voltak. A politikus szerint a konfliktus átrajzolta a térség geopolitika határait, s a cél a békés megoldás. „Egy európai háborúval mindenki veszít, nem lehet győztese, figyelembe véve az atomarzenálokat, figyelembe véve a szemben álló felek lehetőségeit. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy Európa és különösen Közép- és Kelet-Európa az a térség, ahol az összecsapás folyik, és számára nem mindegy, hogy mégis hogyan fog lezajlani, átmegy-e élesebb konfliktusba. Emiatt jelentette ki miniszterelnök úr – és én is ezt támogatom –, hogy a magyarság számára, Magyarország számára a legfontosabb dolog a béke” – fogalmazott Brenzovics László.

Orbán Viktor a tanácskozáson bejelentette, hogy 2015 a szakképzés éve lesz a Kárpát-medencében, ezért a határon túli szakmunkástanulók számára ösztöndíjprogramot indítanak. Jelenleg mintegy harmincezer diák vesz részt szakképzésben magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni. Ehhez félmilliárd forinttal járul hozzá a kormány, amit a határon túli magyar szervezetek örömmel fogadtak.

„A szakoktatás azért fontos hihetetlenül a mi számunkra is, mert a versenyképesség egy olyan szegmentumát hanyagoltuk el, hanyagolta el az oktatási rendszer a Kárpát-medencében, a térségben mindenhol az elmúlt húsz-huszonöt évben, amelyet újra fel kell fedezni, újra meg kell erősíteni, mert nem tudunk versenyképesek lenni a mai világban, hogyha nincsenek jól képzett középszintű szakembereink a különböző területeken. Már tavaly jeleztük, hogy ezen a területen nagyobb támogatásra lenne szükség” – mondta el Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az ülés végén elfogadott zárónyilatkozatban a Máért tagjai azt írták: tiltakoznak a román hatóságok rendelkezése ellen, amely a közintézményeken megtiltja a magyar és a székely zászló használatát. Egyúttal reményüket fejezik ki azért is, hogy a pozsonyi parlament úgy módosítja majd az állampolgársági szabályozást, hogy a jövőben nem fosztják meg a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik felveszik a magyart.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!