2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Orbán: Ma egy közös ígéretünknek teszünk eleget

Százmilliárd forintot, a főváros adósságállományának 60 százalékát vállalja át a kormány – egyebek között ez szerepel abban a megállapodásban, amelyet délelőtt írt alá Orbán Viktor és Tarlós István.

A Budapest 21 című dokumentum kitér a közösségi közlekedés finanszírozására és a jövőbeni fejlesztésekre is. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány célja, hogy Budapest a XXI. században is a legversenyképesebb városok közé tartozzon.

A budapesti városházán kezdte a napot a miniszterelnök, a belügyminiszter és két államtitkár – délelőtt írták alá a kormány és a főváros közötti megállapodást. A főváros adósságának 60 százalékát, több mint 104 milliárd forintot vállal át a kormány. A főpolgármester szerint így több fejlesztést tudnak indítani.

„Ez a város 2010 októberére a hitelképessége határára ért – mondta Tarlós István. – A korábbi hitelszerződések is már veszélyben forogtak, és ennek a 60 százalékos adósságátvállalásnak az a kamatterheknél sokkal fontosabb következménye, hogy a város hitelfeltételei meghatározó módon javulnak” – tette hozzá Budapest első embere.

Orbán: Már az is bravúr…

A miniszterelnök szerint az előző, balliberális városvezetés öröksége mellett már az is bravúr, hogy Budapest 2010 után működőképes maradt. – Mi nem egyszerűen átmeneti segítséget akartunk nyújtani, hanem ki akartuk szabadítani a fővárost az adósságcsapdából – mondta Orbán Viktor. A kormányfő a magyar gazdaság motorjának nevezte a fővárost. Azt mondta: a gazdasági növekedés beindításához Budapestnek is jól kell teljesítenie.

„Ha Budapesten nem jól mennek a dolgok, ha Budapest gazdasága nem fejlődik, nem erős, akkor az ország sem fejlődik – hangsúlyozta a miniszterelnök. – Ezért ha gazdasági növekedést akarunk, ha azt akarjuk, hogy a már többször, több helyen elmondott öt gazdasági mutatónk mellé a gazdasági növekedés is fölzárkózzon és rendben legyen, biztatást jelentsen az ország számára, hogy fejlődünk, növekedünk: ahhoz Budapestnek is fejlődnie, növekednie kell” – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a világ egyik legversenyképesebb fővárosává akarják tenni Budapestet. – A fővárosnak is többre van szüksége, mint a város működtetésére ahhoz, hogy egy derűs és boldog hely legyen – fogalmazott Orbán, hozzátéve: ezért az elmúlt két év stabilizáló erőfeszítéseinek köszönhetően, mai napon megnyílik a lehetőség arra, hogy immáron a jövőről, a fejlesztésről is beszéljünk.

A szerződés egyebek mellett tartalmazza a BKV finanszírozásának rendezését és a Duna-partok megújítását. A kormány 2014 és 2020 között számos beruházáshoz támogatást nyújt. Dugódíj azonban biztosan nem lesz: a kormány és a főváros megállapodott abban, hogy felülvizsgálják azt a korábbi szerződést, ami előírta a bevezetését.

Az MSZP szemfényvesztést emleget

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szemfényvesztésnek nevezte a megállapodást. Horváth Csaba úgy számol: az adósságkonszolidáció csak az elvett források 15 százalékát adja vissza a fővárosnak. A politikus szerint a kormányzati intézkedések miatt Budapest 850 milliárd forintnyi veszteséget szenvedett el. A frakcióvezető azt mondta: a megállapodás bejelentése a fővárosi választási kampány megkezdését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!