2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Belföld

Orbán: Félreértéseken és pontatlanságokon alapul a Sargentini-jelentés

  • Orbán: Félreértéseken és pontatlanságokon alapul a Sargentini-jelentés

Félreértéseken és pontatlanságokon alapul a magyar jogállamiságot vizsgáló Sargentini-jelentés – a többi között erről is beszélt Orbán Viktor Kötcsén az atv.hu szerint. A portál úgy tudja, a miniszterelnök a szombati zárt körű találkozón azt mondta: hiába járt a dokumentumot készítő holland politikus Magyarországon, nem kereste meg a magyar kormányt és nem is beszél magyarul. A kormányfő a portál szerint arról is beszélt, hogy a következő időszakban személyes küzdelemre számít a francia elnökkel. A miniszterelnök szerint Macron szét akarja robbantani a Néppártot, hogy saját politikai családot hozzon létre. Orbán Viktor arra is kitért az előadásában hogy újabb alkotmánymódosításra készül, de konkrétumokat nem árult el.

Nincs még döntés

Azt továbbra sem tudni, hogy elhalasztják-e a Sargentini-jelentésről szól szavazást szerdán az Európai Parlamentben. A testület szakszolgálata ma ígért döntést azzal kapcsolatban, hogy a tartózkodó szavazatokat figyelembe veszik-e majd az eredmény összesítésekor.

Bevándorlásellenesség vs. bevándorláspártiság

Dömötör Csaba szerint a Sargentini-jelentés már a jövő évi európai parlamenti választás kampányának tekinthető. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Echo TV-ben azt mondta: európai színtéren már nem a pártpolitika, hanem a bevándorlásellenesség, illetve a bevándorláspártiság határozza meg a törésvonalakat.

„Nem feltétlen lehet követni ezeket a vitákat a klasszikus pártpolitikai dimenziókban. Ennek a fő metszéspontja, töréspontja a bevándorlás kérdése. Tehát a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők csapnak majd össze. Tehát mondhatnám, hogy az Európát védő erők összecsapása és a bevándorláspártiak összecsapása lesz majd a jövő évi választás, és a Sargentini-jelentés, amely valóban a következő napok egyik meghatározó ügye lesz már ezen küzdelem keretében értelmezhető” – mondta.

Koncepciós eljárás

Koncepciós eljárásnak nevezte a Sargentini-jelentés ügyét Kovács Zoltán. A Brüsszelben tartózkodó magyar kormányszóvivő a Hír TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a tények kevés szerepet játszanak a vitában, amelyben a magyar kormánynak az a feladata, hogy megvédje az álláspontját a migrációt támogató európai erőkkel szemben.

„A háttér mögött az sejlik fel, hogy itt a bevándorláspárti, migrációpárti erők egy utolsó kétségbeesett támadást intéznek Magyarország ellen, próbálván megváltoztatni az álláspontját. Én azt gondolom, hogy a kormány dolga, a miniszterelnök úr holnapi dolga is az, hogy a mi igazunkat, a saját igazunkat képviseljük” – mondta.

Szijjártó bízik a képviselők józan ítélőképességében

Az Európai Parlamentben ma többségben vannak azok, akik pártolják az illegális bevándorlást, ezért Orbán Viktor kedden személyesen lesz jelen a Sargentini-jelentésről szóló vitánál, és meg fogja védeni az országot – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy a Magyarországról szóló jelentés ügyében a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is megosztott, de bízik a képviselők józan ítélőképességében. A jelentésről, amely szerint a demokrácia és az európai értékek veszélyben vannak Magyarországon, az Európai Parlament szerdán szavaz.

„Mivel nagy vita van az Európai Néppárton belül, ezért természetesen számítanunk kell arra, hogy lesznek a néppárti sorokban is olyanok, akik nem Magyarország támogatását fogják kifejezésre juttatni szavazataikkal. Remélhetőleg minél kevesebben lesznek ilyenek, és minél többen, akik a valóságtartalma alapján és nem politikai balhékeltés jegyében fogják eldönteni, hogyan fognak szavazni” – mondta a külügyminiszter.

Felszólítják az ellenzéki EP-képviselőket

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége bosszúhadjáratot hirdetett Magyarország ellen – mondta KDNP képviselője. A kisebbik kormánypárt szerint a szerdai szavazás azt is megmutatja majd, hogy a magyarországi EP-képviselők a magyarok mellett vannak-e.

„A vitában és a szavazáson az is ki fog derülni, hogy az ellenzékre lehet-e számítani Magyarország megvédésében, vagy megint nem. Erős a gyanú, hogy megint lesznek ellenzéki képviselők akik elárulják Magyarországot és szövetkeznek azokkal akik Magyarországot bevándorló országgá akarják tenni. Ezért ezúton is felszólítjuk az ellenzéki pártok, hogy utasítsák el a Sargentini-jelentést” – mondta Nacsa Lőrinc.

Az MSZP kivár

Hivatalosan csak a hétfői elnökségi ülés után foglal állást az MSZP a Sargentini-jelentésről. Harangozó Gábor szocialista képviselő szerint a kormány elferdíti a jelentés tartalmát, a benne megfogalmazott vádakkal pedig egyetért.

„Ez a jelentés – szemben azzal amit a kormány mondani szokott – nem a bevándorlásról szól, hanem arról szól, hogyha egy állam folyamatosan megsérti egy közösség szabályait, felszámolja a demokrácia alapjait és ilyen dolgokat művel, amiből az látszik hogy nem a hétköznapi emberekért tesz, hanem saját kiválasztottjainak a boldogulását akarja biztosítani, és ehhez akár a jogrendszert is leépíti. Az államnak felelnie kell azért, amit tesz, ez a jelentés erről szól” – véli az ellenzéki képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!