2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Orbán: Ez a bankok erkölcsi kötelessége

Orbán Viktor miniszterelnök szerint erkölcsi kötelességük a bankoknak újratárgyalniuk a devizahitel-szerződéseket, ellenkező esetben a kormány egyoldalúan lép.

A bankok erkölcsi kötelességének nevezte a miniszterelnök a devizahitel-szerződések újratárgyalását. Orbán Viktor a közrádióban megismételte: a pénzintézeteknek november elejéig kell úgy módosítaniuk a kölcsönöket, hogy az árfolyamváltozásból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek. Ellenkező esetben a kabinet fog lépni. A kormányfő szerint a tervezett intézkedések számításait már elvégezték, gyakorlatilag megszüntetnék a devizahiteleket, de az érintett adósok nem járnak majd jobban, mint azok, akik forinthitelesek.

„Ez a lépés, amire – tegyük szívünkre a kezünket – még a Kádár-rendszerben sem volt példa. Tehát most egy olyasmiről beszélünk, a rezsicsökkentésről, amire még a magukat népbarátnak mondó kommunista kormányok sem voltak képesek” – mondta a miniszterelnök a közrádióban. A kormány azért döntött az energiaárak további mérsékléséről, mert több mint kétmillióan írták alá az árcsökkentést támogató kérdőíveket – tette hozzá Orbán Viktor.

„Ami most itt történik, az számomra szimbolizál valamit, nem egyszerűen csak azt, hogy ez egy jó döntés, a korábbi döntések pedig rossz döntések, hanem hogy Magyarország képes önálló gazdaságpolitikát folytatni, az önállóságunk és a függetlenségünk szimbóluma, hogy erre képesek vagyunk.”

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jóléti intézkedéseket továbbra sem hitelből finanszírozzák, a pénzügyi fedezetet a gazdaság termeli meg. A devizahitellel kapcsolatban – a Fidesz frakcióvezetőjéhez hasonlóan – a kormányfő is azt mondta, hogy a bankoknak november elejéig módosítaniuk kellene a szerződéseket.

„A bankok olyan szerződéseket kötöttek az ügyfeleikkel – szerintem rosszhiszeműen –, amelyek olyan szabályokat tartalmaztak, hogyha baj következne be, például a forint gyengülne, kitörne egy nemzetközi gazdasági válság, ahogy ez bekövetkezett, akkor az ebből fakadó összes kockázat és baj az emberekre hárul, a bankok pedig továbbra is garantáltan hozzájutnak a profitjukhoz. Ez rosszhiszeműség, ez nem fair, ez nem méltányos és szerintem – persze a bankok nyereségre törekednek, de – ezt mégsem lehet megengedni, hogy egy szerződésben csak egyetlen fél viseljen kockázatot, ezért szerintem erkölcsi kötelessége a bankoknak, az volna a tisztességes és becsületes eljárás, ha önként, minden állami kényszer nélkül módosítanák a devizahitel-szerződéseket úgy, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek.”

Ha a megszabott határidőig a bankok nem lépnek, a kormány maga rendezi a kérdést – tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a devizahiteleket megszüntetnék, de az érintett adósok nem járhatnak jobban a forinthiteleseknél. A háttérszámításokat elvégezték – jegyezte meg a kormányfő, aki kitért a jövő évi parlamenti választásra is. „Nem ismeri a demokráciát az, aki azt hiszi, hogy bármilyen választás előre lefutott lenne, különösen a saját szavazóinkat szeretném megkérni arra, hogy véletlenül se gondolják ezt, mert akkor majd otthon maradnak és úgy járunk, mint 2002-ben, és akkor megint jön az a nyolc cudar év, amit elszenvedtünk 2002 és 2010 között.”

A kormányfő szerint a visegrádi frakcióülésen személycserékről nem volt szó, Orbán Viktor kacsának nevezte, hogy öt választókerületi elnököt leváltott, mert nem volt elégedett a munkájukkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!