2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán: Budapest adósságának 60 százalékát vállalja át az állam

Budapest adósságának 60 százalékát vállalja át az állam – jelentette be Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón. A miniszterelnök a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre számít 2013-ban.

A vártnál nagyobb gazdasági növekedésre számít a miniszterelnök. Orbán Viktor erről az Európai Tanács elnökével folytatott budapesti tárgyalása után beszélt. A kormányfő arra kérte az Európai Uniót, hogy legyen megértő az eurózónában szokatlannak számító magyar gazdaságpolitikai intézkedésekkel szemben. Az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy szerint a valutaunió túl van a válság nehezén.

Magyarország barátjának nevezte az Európai Tanács elnökét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Herman van Rompuy nyitott a magyar gazdasági intézkedésekre.

„Magyarország bejelentkezett az európai sikertörténet pozíciójáért” – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: kevés uniós országra igaz, hogy egyszerre csökkentette az államadósságot, tartotta be a költségvetési fegyelmet, és állította növekedési pályára a gazdaságot. Orbán Viktor hozzátette: a vártnál jobb gazdasági növekedésre számít. Az idei költségvetést a kormány a GDP 0,9 százalékos bővülésével tervezte meg. Brüsszel viszont a legutóbbi előrejelzésében a magyar gazdaság stagnálását vagy minimális zsugorodását valószínűsítette.

„Miután Magyarország nem része az eurózónának, és a magyar gazdaság bajai éppen a kommunista múltja miatt bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azok iránt a magyar gazdaságpolitikai intézkedések iránt, amelyek az eurózónához tartozó tagállamok szempontjából szokatlannak tűnnek, de a magyar gazdaság szempontjából létfontosságúak – mondta Orbán Viktor. – Ilyenek az adóreformjaink, a versenyképességet segítő lépéseink” – tette hozzá.


2012 fordulópont volt az euróövezet válságában, a nehezén – úgy tűnik – túl van a valutaunió – hangsúlyozta Herman van Rompuy.

„Minden tagállamnak folytatnia kell gazdaságának megerősítését, hogy növelni tudják versenyképességüket – mondta Rompuy elnök úr. – A foglalkoztatási szint emelésére kell törekedni, mert a munkahelyteremtés a legjobb stratégia a polgárok jólétének biztosítására” – tette hozzá.

Az Európai Tanács elnöke találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is.

Budapest adósságának 60 százalékát vállalja át az állam

Budapest adósságának 60 százalékát vállalja át az állam – jelentette be Orbán Viktor. Közölte: a kormány kedden döntött az 5 ezer fő feletti települések adósságának átvállalásáról. A legjobb helyzetben lévő önkormányzatok tartozásaik 40, míg a legrosszabb helyzetben lévők adósságaik 70 százalékétól szabadulhatnak meg.

„A főváros tekintetében egyébként egy 60 százalékos adósságátvállalás történik majd, meg itt van még néhány részletkérdés, amelyet most még tárgyalunk a fővárossal – mondta Orbán Viktor. – Reményeink szerint március 8-án a fővárossal meg fogunk tudni állapodni egy nagyobb együttműködési csomagról amelynek része lesz majd ez a 60 százalékos adósságátvállalás is” – tette hozzá a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!