2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Orbán Balázs szerint Magyarország most világpolitikai folyamatok alakításában tud közreműködni

Miért ment Orbán Viktor Kijev után Moszkvába? Mit szól a békemisszió miatti kritikákhoz? Hol tart a jobboldali előretörés Európában? Ezekről is beszélt egy interjúban a Mandinernek a miniszterelnök politikai igazgatója, de szóba került természetesen a Trump-merénylet is.

  • Orbán Balázs szerint Magyarország most világpolitikai folyamatok alakításában tud közreműködni

Miért egy tízmilliós kelet-európai ország miniszterelnöke fog békemissziónak nevezett akcióba egy nagyhatalmak szintjén lévő konfliktus megoldása érdekében? Ez nem szereptévesztés?

A kérdés jogos. Csakhogy a helyzet az, hogy nincs más. Márpedig nekünk van mondanivalónk és mozgásterünk ezen a téren, tudunk tenni az ügy, a béke előmozdítása érdekében, így egyenesen morális kötelességünk, hogy lépjünk. Az elmúlt hetek pedig minket igazolnak. A konfliktusban két háborús fél vesz részt, de több nagyhatalom is érintett. S kiderült: szinte csak Magyarország az, aki valamennyi szereplővel komolyan tud egyeztetni. Nem túlzás: talán a modern kor előtt volt olyan utoljára, hogy hazánk ilyen szintű világpolitikai folyamatok alakításában tudott közreműködni.

Kezdjük az első állomással: miért csak most utazott Orbán Viktor Kijevbe? Miért nem tett korábban ilyen gesztust a megtámadott félnek?

Ez a mostani vizit nem egy gesztusról szólt, hanem arról, konkrétan mit lehet tenni a béke érdekében. A gesztusok terén amúgy eddig sem teljesítettünk rosszul, befogadtunk minden ukrán menekültet, finanszírozzuk az ukrán állam működését, iskolákat építettünk újra a bombázások után, részt veszünk Kárpátalja fejlesztésében, és még sorolhatnám.

Most megint egyre brutálisabb a harci helyzet, megy az öldöklés, tovább nő a vérveszteség, miközben az Egyesült Államokban és Európában is befagyott a háborúhoz való viszonyulás, és miközben az EU zombi módjára követi a belpolitikai csatározásokkal terhelt amerikai politika vonalát. Így ha valaki nem tesz le az asztalra egy kidolgozott, reális helyzetértékelésen alapuló alternatív stratégiát, a vérengzés akár még hónapokig, évekig is eltarthat. Annak érdekében, hogy képbe kerüljünk, bizony el kellett menni a hadviselő felekhez, illetve a lehetséges közvetítőkhöz.

Mielőtt ebbe belemennénk, hogy áll most az ukrán–magyar viszony?

Szerintem mindkét ország érdekelt az együttműködésben, jó lenne, ha a többi szomszédos államhoz hasonlóan Ukrajnával is átfogó megállapodást tudnánk kötni. Ezen dolgozunk, a tárgyalások elindultak. Remélem, meg tudjuk oldani a konfliktusainkat. Rajtunk nem fog múlni, az biztos, hiszen a többi országgal is elboldogultunk.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!