2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Orbán Balázs: Malajzia lehet az egyik délkelet-ázsiai hídfőállás a magyar kifektetési stratégiában

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár az MTI-nek pénteken telefonon nyilatkozott Malajzia fővárosáből, Kuala Lumpurból. Orbán Balázs abból az alkalomból tett kétnapos hivatalos látogatást a délkelet-ázsiai országban, hogy idén ünnepeljük a magyar-malajziai diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját. A kormányszintű, gazdasági és egyetemi szereplőkkel tartott találkozók mellett Malajzia kultúráért felelős miniszteréiumának miniszterhelyettesével közösen megnyitotta a második magyar filmfesztivált Malajziában.

  • Orbán Balázs: Malajzia lehet az egyik délkelet-ázsiai hídfőállás a magyar kifektetési stratégiában

A magyar-malajziai kapcsolatok kiválóak, a két ország közötti kereskedelem volumene folyamatosan bővül, a másik országból egyre több turista látogat el saját országunkba, miközben mindkét állam politikai rendszere stabil, illetve nagyon tekintélyes gazdasági növekedést produkál. Ebből következően Malajzia számunkra a térség egyik meghatározó országa - jelentette ki Orbán Balázs.

"Úgy gondoljuk, hogy a Magyarország által követett - és a miniszterelnök által meghatározott - kifektetési stratégiában, vagyis a magyar cégek külföldi befektetéseiben, gazdasági pozíciószerzésében Malajzia nagyon jó hídfőállás lehet a magyar cégek számára a mintegy 600 millió lakosú Délkelet-Ázsiában" - mondta. Ezt támasztja alá, hogy a most zajló Malajziai Technológiai Hét rendezvénysorozaton - amelyen a világ minden tájáról vesznek részt az ázsiai piacokra törekvő startup vállalkozások - több magyar céggel is találkozhatunk, amelyek szemmel láthatóan ígéretes tárgyalásokat folytatnak az itteni partnerekekkel az üzletszerzési lehetőségekről - tette hozzá.

Orbán Balázs a malajziai miniszterelnökség jogi ügyekért felelős miniszterével tárgyalva áttekintette a kétoldalú kapcsolatok állását, és megállapították, hogy vannak párhuzamosságok a két ország eddig lezajlott és most zajló közjogi átalakulásai között. Malajziában a tavaly tartott parlamenti választásokat követően, amelyeken a 61 éve kormányon lévő pártok ellenzékbe szorultak, s az addigi ellenzéki pártok alakítottak kormányt, hasonló országmegújító, az egész jogrendszert érintő változások zajlanak most, mint amilyenek Magyarországon történtek 2010 óta - mondta Orbán Balázs, aki kifejtette: a malajziai kormánynak ebben hasonlóan nagy a társadalmi támogatottsága, mint a budapestinek odahaza.

Az államtitkár nyilvános előadást is tartott a legrangosabb malajziai egyetem (University of Malaya) Ázsia-Európa Intézetének szervezésében, ahol a térségünkkel foglalkozó újságírók, kutatók és egyetemi oktatók előtt beszélt a Magyarországon és a visegrádi országokban zajló pozitív folyamatokról. Kifejtette, hogy a térség országai folyamatosan erősödnek, mára az Európai Unió gazdasági növekedésének motorjaivá váltak, miközben hangsúlyos szerepet vállalnak az Európa jövőjéről szóló politikai viták alakításában is.

A malajziai magyar filmfesztiválról szólva azt mondta: az úgynevezett "szoft diplomácia" egyik rendkívül fontos eszköze egy ilyen, a magyar filmművészetet és kultúrát népszerűsítő eseménysor. A magyar nagykövetség szervezésésben - két és fél hét alatt - három városban négy magyar filmet mutatnak be. Az ünnepélyes megnyitón levetített film a több rangos nemzetközi elismerést elnyerő Liza, a rókatündér című alkotás volt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!