2018. január 20.,
szombat, Fábián, Sebestyén napja

Orbán: Az aratás éve 2013

DA

2013. május 15., szerda 21:47, frissítve: szerda 22:14

A miniszterelnök – a GDP-adatra utalva – az aratás évének nevezte 2013-at. Orbán Viktor erről Zircen beszélt a felújított ciszterci apátság átadásán. A kormányfő szerint a magyarok az elmúlt három évben megtapasztalták, hogy az Európai Unió néha visszaél hatalmával, és elnézőbb azokkal a nemzetekkel szemben, amelyek meghúzzák magukat.

A zirci apátság felújítása a rendszerváltozás óta tart, a ciszterci rend a 2010-es kormányváltás után kapott állami támogatást, amelyből teljesen megújult az épületegyüttes. Az első szerzetesek több mint 800 éve érkeztek Veszprém megyébe. „Ciszterci őseink jellé váltak, a krisztusi képmást mutatták fel ebben a világban, hazánkban saját életükkel, tanúságtételükkel” – fogalmazott Dékány Sixtus zirci apát.

A magyar és a keresztény kultúra értékeire építkezve lehet csak erős Magyarország és sikeres nemzet a magyar – mondta az átadáson a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Magyarországnak ki kell tartania eddig képviselt elvei mellett az Európai Unióban. „Mi, magyarok látjuk, saját bőrünkön érezzük, az egykor méltányos és nagyvonalú Európa ma gyakran igazságtalan, és néha bizony visszaél a hatalmával. Azt látjuk, hogy azokkal a nemzetekkel szemben elnézőbb, akik csendben meghúzódnak a homályban” – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor megtekintette az új látogatóközpontot, ahol az apátság 800 éves múltját műtárgyak és interaktív eszközök segítségével mutatják be. Az apátság felújítása több mint 700 millió forintba került.

Forrás: Hír TV