2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán: Az agykutatás lehet az egyik zászlóshajó

Tizenkétmilliárd forinttal támogatja a kormány a Nemzeti Agykutatási Programot, az erről szóló megállapodást Orbán Viktor, Pálinkás József, az Akadémia elnöke és Freund Tamás kutató írták alá. A program célja az agyi rendellenességeket gyógyító új terápiák és eljárások, valamint gyógyszerfejlesztések kidolgozása lesz. A miniszterelnök beszédében azt mondta, a gazdaság teljesítménye javult, az Európai Bizottság előrejelzése szerint pedig további növekedés várható. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a válság kezelése mellett a tudományra és a kultúrára is pénzt fordíthasson Magyarország.

Szorongás, pánikbetegség, addikció, krónikus stressz és skizofrénia. Napjaink leggyakoribb idegrendszeri betegségei. De nő az Alzheimer-kórban, az epilepsziában és a depresszióban szenvedő betegek száma is. Kezelési költségük igen drága, ötven százalékkal magasabb terhet ró a gazdaságra, mint például a szív- és érrendszeri problémák. Csak 2010-ben 798 milliárd eurót költöttek az unióban ezekre a betegségekre.„Hogy miért ennyivel drágábbak ezek a betegségek, könnyen belátható, hiszen egy szív-ér rendszeri beteg, infarktusos, egy rákos beteg viszonylag hamar meghal, míg Alzheimer-kórral például tíz-húsz-harminc évig elélnek az emberek. És nemcsak ők vonódnak ki a munkavégzésből, de az esetek többségében szociális ellátásra szorulnak, vagy kivonnak egy családtagot a munkavégzésből” – mondta Freund Tamás, a Nemzeti Agykutatási Program elnöke.

A cél a megelőzés lenne. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével ezért Nemzeti Agykutatási Program indul. „Magyarországon a világon elsőként indul el egy olyan Nemzeti Agykutatási Program, amely a magyar agykutatás eredményeire alapozva, a kutatás és a fejlesztés, betegségmegelőzés, a gyógyítás terén egyaránt egyedülálló eredményeket ígér. A magyar agykutatás kivételes elismertségnek örvend a világban. Kiváló kutatóink munkáját és eredményeit nemzetközi tudományos várakozás és figyelem övezi” – mondta Pálinkás József.


Az aláíráson részt vett a miniszterelnök is, aki bejelentette, hogy a kormány 12 milliárddal támogatja a kezdeményezést. „Az Európai Unió közzétette a következő két évre szóló gazdasági előrejelzéseit, és Magyarországot messze az európai uniós átlag fölé helyezte.”

Orbán Viktor azt mondta, az ország javuló gazdasági teljesítményének köszönhető, hogy a tudományra és a kultúrára is jut támogatás. „Az agykutatás lehet egy olyan zászlóshajó az előttünk álló korszakban, amelyben ki tudjuk magunkat tüntetni, ahol a tehetségünket meg tudjuk mutatni, és ahol társadalmilag hasznos felismeréseket és tudományos eredményeket érhetnek el a kutatóink. Azt reméljük, hogy ezek a kutatások hasznosulnak majd a magyar ipar egyik húzóágazatában a gyógyszergyártásban, és azt is gondoljuk, hogy ha ez bekövetkezik, akkor az ezen a területen sikeres magyar kutatók a fiatal tudósnemzedéknek is példaképei, talán esetleg később mentorai is lesznek majd” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány célja, hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!