2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Mese a 12 találatról

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

Orbán: Az agykutatás lehet az egyik zászlóshajó

Tizenkétmilliárd forinttal támogatja a kormány a Nemzeti Agykutatási Programot, az erről szóló megállapodást Orbán Viktor, Pálinkás József, az Akadémia elnöke és Freund Tamás kutató írták alá. A program célja az agyi rendellenességeket gyógyító új terápiák és eljárások, valamint gyógyszerfejlesztések kidolgozása lesz. A miniszterelnök beszédében azt mondta, a gazdaság teljesítménye javult, az Európai Bizottság előrejelzése szerint pedig további növekedés várható. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a válság kezelése mellett a tudományra és a kultúrára is pénzt fordíthasson Magyarország.

Szorongás, pánikbetegség, addikció, krónikus stressz és skizofrénia. Napjaink leggyakoribb idegrendszeri betegségei. De nő az Alzheimer-kórban, az epilepsziában és a depresszióban szenvedő betegek száma is. Kezelési költségük igen drága, ötven százalékkal magasabb terhet ró a gazdaságra, mint például a szív- és érrendszeri problémák. Csak 2010-ben 798 milliárd eurót költöttek az unióban ezekre a betegségekre.„Hogy miért ennyivel drágábbak ezek a betegségek, könnyen belátható, hiszen egy szív-ér rendszeri beteg, infarktusos, egy rákos beteg viszonylag hamar meghal, míg Alzheimer-kórral például tíz-húsz-harminc évig elélnek az emberek. És nemcsak ők vonódnak ki a munkavégzésből, de az esetek többségében szociális ellátásra szorulnak, vagy kivonnak egy családtagot a munkavégzésből” – mondta Freund Tamás, a Nemzeti Agykutatási Program elnöke.

A cél a megelőzés lenne. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével ezért Nemzeti Agykutatási Program indul. „Magyarországon a világon elsőként indul el egy olyan Nemzeti Agykutatási Program, amely a magyar agykutatás eredményeire alapozva, a kutatás és a fejlesztés, betegségmegelőzés, a gyógyítás terén egyaránt egyedülálló eredményeket ígér. A magyar agykutatás kivételes elismertségnek örvend a világban. Kiváló kutatóink munkáját és eredményeit nemzetközi tudományos várakozás és figyelem övezi” – mondta Pálinkás József.


Az aláíráson részt vett a miniszterelnök is, aki bejelentette, hogy a kormány 12 milliárddal támogatja a kezdeményezést. „Az Európai Unió közzétette a következő két évre szóló gazdasági előrejelzéseit, és Magyarországot messze az európai uniós átlag fölé helyezte.”

Orbán Viktor azt mondta, az ország javuló gazdasági teljesítményének köszönhető, hogy a tudományra és a kultúrára is jut támogatás. „Az agykutatás lehet egy olyan zászlóshajó az előttünk álló korszakban, amelyben ki tudjuk magunkat tüntetni, ahol a tehetségünket meg tudjuk mutatni, és ahol társadalmilag hasznos felismeréseket és tudományos eredményeket érhetnek el a kutatóink. Azt reméljük, hogy ezek a kutatások hasznosulnak majd a magyar ipar egyik húzóágazatában a gyógyszergyártásban, és azt is gondoljuk, hogy ha ez bekövetkezik, akkor az ezen a területen sikeres magyar kutatók a fiatal tudósnemzedéknek is példaképei, talán esetleg később mentorai is lesznek majd” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány célja, hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Éjszakai csapást mértek Odesszára az oroszok

Éjszakai csapást mértek Odesszára az oroszok

Drónokkal támadta Odessza városát éjszaka az orosz hadsereg. A csapás során rakétákat is bevetett a Föderáció, a robbanások három civil életét követelték, közel harmincan megsérültek.
Szélesvásznú történelem: Mese a 12 találatról

Szélesvásznú történelem: Mese a 12 találatról

A Makk Károly rendezésében készült vígjáték nehéz időkben született, mégis az adott kor kispolgárai tudtak azonosulni a karakterekkel, amelyeknek a fő üzenete nyilvánvaló: merjenek a sarkukra állni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!