2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Orbán: A szocialisták az ország ellenfeleivel szövetkeztek

2013. október 7., hétfő 17:23, frissítve: kedd 12:22

Ellentmondásba keveredtek a szocialisták a Tavares-jelentéssel kapcsolatban.

Herczog Edit MSZP-s európai parlamenti képviselő saját internetes oldalán tette közzé képviselői pályázatát. Ebben ismerte el, hogy Tabajdi Csaba és Göncz Kinga mellett az ő érdeme volt Tavares-jelentés összeállítása és elfogadtatása. „Nem írhattam én név szerint módosítókat, de a felelősségem oszthatatlan a jelentés elfogadásának során, akárcsak a többi 21 képviselőnek” – mondta Herczog Edit.

Az MSZP korábban tagadta, hogy ők állnának a Magyarországot elítélő jelentés mögött. Herczog Edit önleleplezésére a parlamentben reagált a Fidesz frakcióvezetője. „Mi akkor azt gondoltuk, hogy egy olyan jelentéssel vitatkozunk, amelynek szerzői valóban az Európai Parlamentben ülő, de más nemzetekhez tartozó szocialista baloldali képviselők” – mondta Rogán Antal.

Rogán Antal azt kérdezte, tudta-e a miniszterelnök, hogy nem is a Tavares-, hanem a Göncz–Tabajdi-jelentésről vitázott az európai parlamentben. Orbán Viktor szerint kiderült, hogy a szocialisták az ország ellenfeleivel szövetkeztek. „Vannak olyan, a magyarok szolgálatára felesküdött magyarok, vannak olyan, a magyar közéletben részt vevő magyarok, akik nem kevesebbet tesznek, mint hogy az ország ellenfeleivel összefognak a magyar emberek ellen. Ez lehangoló, és rendkívüli csalódottságra ad okot. Azt kell mondanom, hogy mindenkinek tudnia kell, aki ilyet tesz, hogy az, aki egyszer hátat fordít a magyar embereknek, ne lepődjön meg, ha legközelebb a magyar emberek is hátat fordítanak nekik” – fogalmazott a miniszterelnök.


A Fidesz frakcióvezetője felszólította a szocialistákat, hogy jövőre ne indítsák újra a Tavares-jelentésben közreműködő EP-képviselőket. „Mindig is kiszolgálták az üzleti és banki érdekeket, és úgy tűnik, hogy ennek érdekében emeltek szót az Európai Parlamentben is, és ennek érdekében írták a Magyarországot méltánytalanul elmarasztaló jelentést. Így a viszonválaszban hadd kérjem azt a szocialista képviselőktől, hogy azokat a szocialista európai parlamenti képviselőket, akik ebben részt vettek, véletlenül se indítsák újra.”

Tabajdi Csaba tagadja, hogy ő és Göncz Kinga írták és készítették volna elő a Tavares-jelentést. Az MSZP-s képviselő közleményében azt is írta, hogy nem Magyarországra és a magyar emberekre, hanem Orbán Viktor kormányára vonatkozik a jelentésben megfogalmazott kritika, amit az EP kétharmada támogatott.

Forrás: Hír TV