2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Orbán: A Kúria a bankok oldalára állt

A Kúria a bankok oldalára állt, a kormány azonban az emberek mellett marad – ezt Orbán Viktor mondta Brüsszelben magyar újságírók előtt. A miniszterelnök most először mondott véleményt a Kúria hétfői döntéséről, amely jogszerűnek ítélte a devizaalapú kölcsönszerződéseket. A kormányfő szerint ha az árfolyamrésről és az egyoldalúan módosított kamatokról is állásfoglalás születik, akkor már a kabinet is megteheti a szükséges lépéseket. Eközben Kósa Lajos egyenesen gyávának nevezte a Kúriát, és bocsánatkérésre szólította fel a szocialistákat, mivel a Fidesz alelnöke szerint az egész problémát ők okozták.

Orbán Viktor szerint a devizahitelesek ügyében hozott hétfői határozatával a Kúria nem az emberek, hanem a bankok oldalára állt. A legfelső igazságszolgáltatási fórum ugyanis jogszerűnek ítélte a devizaalapú kölcsönszerződéseket, a többi kérdésben pedig elhalasztotta a döntést és az Európai Bírósághoz fordult.

„Szerintem a Kúria a bankok oldalára állt, pedig ott már álltak elegen, úgyhogy mi maradunk az emberek oldalán. Két döntést várunk még. Egyetértek azokkal, akik sürgetik a Kúriát, hogy hozzák meg minél hamarabb ezeket a döntéseket. Ez az árfolyamrés és az egyoldalúan módosított kamatok kérdése. Ezeknek a jogszerűségéről várjuk az állásfoglalást, és amint megvan, tiszta lesz jogi szempontból a kérdés, és megtehetjük a szükséges lépéseket” – mondta a miniszterelnök.

Gyáva lépésével a Kúria csak az időt húzza – ezt már Kósa Lajos jelentette ki. A Fidesz alelnöke szerint ugyanis semmi nem indokolta, hogy a Kúria az Európai Bírósághoz forduljon, hiszen Magyarországon, magyar joganyag alapján, magyar szereplők között született szerződésekről kellett volna döntenie. Kósa Lajos azt is mondta: a szocialistáknak mindig bocsánatot kellene kérniük, amikor a devizahitelek ügyében megszólalnak, mert az egész problémát ők okozták. A Fidesz továbbra is elkötelezett amellett, hogy az összes devizahitelt megszüntessék.

„Nagyon sok mindent csinált már a frakció, a parlament és a kormány is, de még nem szűnt meg ez a probléma. Jelentősen csökkent a devizahitel-szerződések száma, több százezerrel, de nem szűnt meg. Az árfolyamgát kiterjesztése szintén időlegesen orvosolta a problémát. De itt még nagyon sok mindenen kell dolgoznunk ahhoz, hogy ezt tényleg kivezessük a piacról” – vélekedett Kósa Lajos.


Szanyi Tibor szerint a kormány csak azt várja a Kúriától, hogy az végezze el helyette a piszkos munkát. Az MSZP elnökségének tagja szerint a Fidesz semmit nem tett a devizahitelesekért. Kósa Lajos felvetését pedig a már tőle megszokott stílusban utasította vissza. „A szocialista párt nevében csak egy dolog miatt vagyok képes bocsánatot kérni az emberektől, vagy legalábbis én a magam nevében, maradjunk, nem is a párt nevében, a magam nevében. Hogy még nem fogtam be két kézzel Kósa Lajos mocskos száját. De lehet, hogy fizikailag ezt kéne csinálni” – mondta Szanyi Tibor.

A Hír TV által megkérdezett nemzetközi jogász szerint az Európai Bíróság február közepén foglalhat állást az előtte lévő ügyben. A Kúria ezt követően hozhatja meg ezekről is a jogegységi döntést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Jól ismerem Kocsis Mátét, mert a barátom. Rühelli a pezsgőt, mert rongyrázásnak tartja és soha nem láttuk munkaidőben bármilyen alkoholt inni – írja Facebook-bejegyzésében a publicista.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!