2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Orbán: A cél, hogy 2018-ra mindenkinek legyen munkája

Tizenegy helyett már tizenkét hónapig dolgozhatnak a közmunkások jövőre – derült ki a Belügyminisztérium által jegyzett kormányrendelet-tervezetből. Emelik a közmunkaprogram keretösszegeit is. Ezzel egyidejűleg csökkenni fog a munkanélküli-ellátásokra fordított támogatás. A kormány tervei szerint 2018-ra teljesen megszűnne a munkanélküli-segély. Az ellenzék szerint mindez súlyos társadalmi konfliktusokhoz vezet majd, és százezren kerülnek az éhhalál közelébe.

A munkanélküli-ellátásokra és a közmunkaprogramra fordított állami kiadások mértéke 2012 óta folyamatosan nőtt. A kormány tervei szerint jövőre a jövedelempótló támogatások mértéke már csökkenne, állástalanellátásokra 237 milliárd forint jutna. A miniszterelnök már az önkormányzati választások után kijelentette: négy év alatt fokozatosan csökkentenék, majd eltörölnék a munkanélküli-segélyt. „A célunk és a vállalásunk az, hogy legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérjük, hogy mindenkinek legyen munkája” – mondta Orbán Viktor.

A baloldali pártok támadják a kabinet elképzelését. „Az, amit kitalált az Orbán-kormány, súlyos társadalmi konfliktusokhoz fog vezetni, és százezrek maradhatnak segély nélkül. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag százezren az éhhalál közelébe kerülhetnek” – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A miniszterelnök szerint 2010-ben még majdnem 500 ezren szorultak foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, 2014-ben viszont már csak alig 178 ezren. A munkanélküli-segély megszüntetésével egyidejűleg emelnék a közmunkaprogram keretszámait. Jövőre a közmunkásokra szánt összeg 270 milliárdra emelkedne, ezzel pedig mintegy 250 ezer közmunkás dolgozhatna.

A Belügyminisztérium által jegyzett kormányrendelet-tervezetből az is kiderül: az eddigi tizenegy helyett már tizenkét hónapban dolgozhatnak a közmunkások, a megváltozott munkaképességűeknek pedig lehetőségük lesz négy órában dolgozni.

„Elhibázottnak tartjuk a kormánynak ezt a koncepcióját, úgy gondoljuk, hogy nem veszi figyelembe azt, hogy a munkaerőpiaci dinamikák hogyan működnek és azt, hogy mik azok az eszközök, amelyek valójában visszavezethetnék az embereket a valódi munka világába” – mondta Bálint Mónika, a Magyar Szegénységellenes Hálózat közösségszervezője.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált. A tárca szerint a közmunkaprogram lehetőség arra, hogy munkanélküliek kilépjenek az inaktív státusból.

„Ma a közmunkát Magyarországon nem munkahelyteremtésre használják, ez nem jó eszköz a munkahelyteremtésre, nem lehet egy országot közmunkára építeni. Ma egy közmunkában dolgozó ember vagy egy munkanélküli a tésztagyárban, a tejüzemben, a konzervgyárban szeretne dolgozni, ez világos. De Magyarországon ilyen típusú munkahelyteremtés nincs. A közmunkát szociális segélyként alkalmazzák Magyarországon” – vélekedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Az idei költségvetésben 183 milliárd forintot különített el a kormány a közmunkaprogramra, júliusban további 47 milliárddal kellett kiegészíteni a keretösszeget, mivel a hátrányos helyzetű térségekben a vártnál többen érdeklődtek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!