2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Operatív Törzs: Fokozottan figyeljünk oda a fertőzés megakadályozására a hétvégén is

Hír TV

2020. október 30., péntek 11:09

Az Operatív Törzs koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóját Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kezdte, ezután Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Osztály vezetője és Kiss Róbert rendőr alezredes következett.

Schanda Tamás elmondta,

a koronavírus-járvány sok nehézséget okoz a mindennapokban. A célunk az, hogy ezeket a lehetőségekhez mérten minimalizáljuk. Mint ismert, összesen több mint egymillió tesztnél tartunk és a mintavételek, vizsgálatoknak a döntő többsége ingyenes volt. Minden fertőzésgyanúsnak, akinél a házi orvos, a járványügy vagy a kórház rendeli el, továbbra is ingyenes a teszt. Fizetnie csak annak kell, aki saját maga dönt úgy, hogy letesztelteti magát. A kormány éppen azért tette hatósági árassá az önköltséges alapon elvégzett PCR-teszteket is, hogy a járványon egyetlen vállalkozás se tudjon nyerészkedni. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések beigazolták, hogy sajnos voltak, akik mégis nyerészkedni próbáltak. A járvány elleni védekezésben az élet és az egészség védelme az első, de ezzel párhuzamosan mindent megteszünk a munkahelyek megvédéséért és az óvodák, iskolák, intézmények, vállalkozások működésének fenntartásáért is.(…)

Dr. Galgóczi Ágnes: Fokozottan figyeljünk oda a fertőzés megakadályozására a hétvégén is

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Osztály vezetője elmondta, hogy nagyon fontos a jogszabályokban és egyéb helyeken meghatározott megelőző intézkedések betartása, mint a maszkhasználat és a helyes maszkviselés. Jelenleg 86 óvodában rendkívüli szünet van elrendelve, az iskolában fertőtlenítése pedig folyamatban van az őszi szünet alatt. Kórházakban látogatási és kijárási tilalom lett elrendelve, a kockázati csoporthoz tartozók, illetve a krónikus betegek védelmében, továbbá kéri az időseket, hogy fokozottan tartsák be a szabályokat. A hétvégén országosan megemlékezünk elhunytainkról, így kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a fertőzés megakadályozásra. Bárki, aki tünetet észlel magán vagy beteg, az maradjon otthon – mondta Dr. Galgóczi Ágnes. Amennyiben lehetséges kerüljük a zsúfolt helyeket, próbáljuk kevésbé frekventált időszakban látogatni a temetőket, boltokat. Akár szabadtéren is viseljünk maszkot, ha a tömeg elkerülhetetlen. Távolságtartásra figyeljünk oda és hagyományos köszönésfajtákat mellőzzük. A temetők fenntartóit is kéri az operatív törzs, hogy a mellékhelységek és a sokak által érintett felületeket gyakran fertőtlenítsék. (…)

Hír TV