2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Operatív Törzs: A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé

  • Operatív Törzs: A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, ami gyors cselekvést tesz lehetővé. A veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések végrehajtásában a kormány kéri az állampolgárok együttműködését – hangsúlyozta az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

A tegnapi kormánydöntésekre visszautalva kiemelte: ma éjféltől éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be, éjfél és reggel öt óra között, és a szórakozóhelyek bezárásáról is rendelkeztek. A kulturális rendezvények, sportrendezvények nézőterén csak minden 3. helyet lehet elfoglalni, a szabályt megszegőkre 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a rendőrség, és a helyet akár egy évre is bezárhatják.

Gál Kristóf, jelezte: országszerte életbe lépett az ingyenes parkolás, a tömegközlekedést igénybe vevők pedig járatsűrítésre számíthatnak.

Kitért arra is, hogy az elmúlt 24 órában 72 esetben intézkedtek a rendőrök a járványügyi szabályok megsértése miatt, 19 esetben figyelmeztetést, 39 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert pedig feljelentettek.

Aki nem tartja be a szabályokat, határozott, szigorú fellépésre számíthat – húzta alá Gál Kristóf. Beszámolt arról is: hogy az elmúlt napon 5189 hatósági házi karantént rendeltek el.

Gál Kristóf azt is megemlítette, hogy a rendőrség e hét elejétől fokozottan végzi a járványügyi ellenőrzéseket és súlyosabb szankciókat is alkalmaznak. Egy XX. kerületi élelmiszerüzletet a legsúlyosabb szankcióval sújtották, mert a bolt öt alkalmazottja az álla alá húzva viselte a maszkot.

– Az egyikük a biztonsági őr volt, akinek feladata lenne figyelmeztetni a vásárlókat a szabályos maszkhasználatra. A három napos bezárás mellett helyszíni bírságot is kiszabtak a kollégáim – példaként említette Gál Kristóf.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón elmondta: sajnos szomorú rekordokat döntött meg a járvány. – 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt kilencven krónikus beteg, köztük egy huszonnyolc éves férfi, a legidősebb elhunyt 99 éves volt. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília.

– A járvány egyre nagyobb megterhelést jelent az egészségügyi ellátó rendszer számára, megfeszített munkát végeznek az ott dolgozók. A védelmi intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk. Látjuk a napi adatokból, egész Európában rendkívüli a terhelés, ezért jogkövető magatartást mindenkitől elvárunk – hívta fel a figyelmet Müller.

– Nem tudni, kinek milyen a reakciója a vírusfertőzéssel szemben, senki nem tudhatja, hogy akár fiatalon, egészségesen hogyan fog reagálni a fertőzésre. Senki nem kivétel az alól, hogy be kell tartania a szabályokat – szögezte le Müller Cecília országos tiszti főorvos, hozzátéve: óriási teher nehezedik az egészségügyi rendszerre, ezért együtt kell megpróbálnunk kímélni a rendszert.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy a járvány kezdete óta próbálják követni a járvány dinamikáját, a 44. héten végzett vizsgálatot alapján elmondható: egy hét alatt másfélszeresére nőtt a megbetegedések száma. A fertőzöttek átlagéletkora kúszik felfelé a második hullámban, mostanra 45,7 -re nőtt.

A vírus terjedésének területi eloszlásáról közölte: településeink 80 százalékában találtak eddig pozitív eseteket, de a maradék húsz százalékában is lehetnek fertőzöttek. Budapesten másfélszer annyi fertőzött van, mint vidéken, országos átlagban pedig 888 fertőzött jut százezer lakosra. Békés, Somogy és Tolna megyében alacsony, Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Vas megyében viszont magas a fertőzöttek száma.

  

4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt kilencven, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 67 693 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 31 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Magyar Nemzet 

 

Kapcsolódó cikkek: 

4219 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 90 krónikus beteg

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!