2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Operatív Törzs: A fiatalok 90 százaléka már foglalt időpontot

2021. május 12., szerda 11:41

Az operatív törzs szerdán is megtartotta sajtótájékoztatóját.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, és 80 százalék már megkapta az első adagot - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, 64 ezer Moderna-, és 62 ezer AstraZenaca-vakcina érkezik majd.

Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok

Borsodi kistelepüléseket járnak az oltóbuszok - mondta Müller Cecília. Janssen-vakcinával oltanak a honvédségi buszok. Tendenciózusan kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. Mindez a védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhető - tette hozzá. Már 3000 alá esett a kórházban ápoltak száma.

A fiatalok 90 százaléka már foglalt időpontot

Az oltópontokon továbbra is lehet időpontokat foglalni, érvényes regisztráció birtokában az AstraZeneca-, a Sinopharm- és a Szputnyik-vakcinára lehet foglalni - mondta Müller Cecília.A 16-18 éves korosztály regisztráltjainak a 90 százaléka már foglalt időpontot.

Mi van azzal, aki május 18-a után lesz 16 éves?

Aki május 18-ig nem töltötte be a 16. életévét, az regisztrálhat, de nem fogják oltani - mondta az országos tisztifőorvos.

Jó hír érkezett Budapestről

Müller Cecília közölte, hogy a legfrissebb szennyvízadatok alapján Budapesten és agglomerációjában is csökkent a koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Ezek jó hírek, mert azt vetíti előre, hogy a jövőben nem kell emelkedéssel számolni - tette hozzá.Úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket.

Nagyon fontos információ a kismamáknak

A várandós és szoptatós anyák oltásával kapcsolatban azt mondta, hogy minden esetben az oltóorvos dönt az oltásról. Továbbra is érvényben marad, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják - tette hozzá.A változás abban áll, hogy a 12. hét után adják az első védőoltást, míg a második adagot is be lehet adni a várandóság időtartama alatt, jellemzően a 36. hét előtt. 

 

Origo, HírTV