2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Önkéntesekkel választanák ki Tarlós egyetlen ellenzék kihívóját

Hosszú évek sikertelen próbálkozásai után újra nekifutna a budapesti előválasztásoknak az ellenzék. A szocialisták, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaitás bejelentette: saját forrásokból, önkéntesekkel választanák ki Tarlós István egyetlen ellenzéki kihívóját. A főpolgármester szerint vicc és nonszensz az ellenzék ötlete.

  • Önkéntesekkel választanák ki Tarlós egyetlen ellenzék kihívóját

„Elfogadom a kihívást” – műanyag tálból csemegéző ló, két kutya, és egy síró kisgyermek társaságában vágott bele a baloldal főpolgármester-jelöltje a vizes vödrös kihívásba.

Falus Ferenc a baloldali pártok főpolgármester jelöltje volt még 2014-ben. A volt tisztifőorvos azonban később úgy döntött, visszalép, mivel a közvélemény-kutatások szerint még a mérhetetlen támogatottságú párt jelöltje Bokros Lajos is népszerűbb nála. Így a volt szocialista pénzügyminiszter lett Tarlós István legnagyobb kihívója és végül 13 százalékkal maradt alul a választáson.

Ugyan már 2014-ben felmerült az előválasztás ötlete, de ahogyan a 2018-as országgyűlési választások előtt, akkor sem sikerült megállapodásra jutni. Egészen a mai napig.

„Együtt tudjuk bejelenteni Magyarország történelmében először az előválasztás intézményét választásokon” – mondta Molnár Zsolt, az MSZ budapesti elnöke. 

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom közös sajtótájékoztatón jelentette be: előválasztást tartanak, hogy egy jelölt álljon szemben Tarlós Istvánnal a főpolgármester választáson.

„Budapestnek elege van a Fideszből, tavasszal is elege volt, és elege van Tarlós István városvezetéséből – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője. – A Demokratikus Koalíció ne csak úgy vesz részt, hogy politikailag vesz részt és támogatja az előválasztást, hanem úgy is természetesen, hogy minden infrastruktúránkat felajánljuk az előválasztás lebonyolítására."

„Ez egy vicc” –  A főpolgármester nem rejtette véka alá a véleményét az előválasztás intézményéről. Tarlós István szerint nem csak az a baj, hogy más értékrendű pártok akarnak koalícióra, lépni, de már a szabályos lebonyolítás is lehetetlen.

„Ez az egész előválasztás egy cirkusz – véli Tarlós. – Nem beszélve arról, hogy mindig diszkréten azt mondják, hogy meg lehet hekkelni, de nem is erről van szó, hanem hogy  egyszerűen hiteltelen. Le fogják az embereket igazoltatni, én is odamehetek és azt mondhatom, hogy éjszaka meggondoltam magam és szocialista lettem, vagy pláne liberális.”

Az előválasztáshoz egyelőre nem csatlakozott sem a parlamenten kívüli Momentum, valamint a Jobbik és az LMP sem, a zöldpárt ugyanakkor már korábban bejelentette: Puzsér Róbertet támogatják 2019 őszén. A Jobbik korábbi főpolgármester jelöltje, Staudt Gábor két napja jelentette be: magánéleti okokból lemond parlamenti mandátumáról. 

Puzsér Róbert kétfordulós előválasztásról állapodott meg – ahogy fogalmazott – a régi baloldallal. A főpolgármesteri székért induló publicista erről Facebook oldalán számolt be.

A forgatókönyv szerint az első fordulót az MSZP, a Párbeszéd és a DK rendezi, kiválasztva a közös baloldali jelöltet, aki júniusban mérkőzne meg Puzsér Róberttel a második fordulóban, ahol az dől el, hogy az ellenzék kit indít közös jelöltként a kormánypárti Tarlós István ellen. Az LMP által is támogatott Puzsér szerint jelenleg ez a legjobb esély az ellenzék- és a főpolgármester leváltására. A publicista Sétáló Budapest nevű programjának részeként, autómentessé tenné a belvárost, és véget vetne a társadalom megosztásának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!