2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Belföld

Olaf Scholznak le kell vonnia a tanulságokat

Carsten Linnemann, a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson exit poll adatok szerint vezető német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára az Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár vezette koalíció vereségét látja a voksolás kimenetelében.

  • Olaf Scholznak le kell vonnia a tanulságokat

A kancellárnak ezek után "utat kellene engednie, például egy bizalmi szavazással" - mondta Linnemann a ZDF közszolgálati televízió műsorában.

Mint mondta, a kormánykoalíciónak azt a kérdést is fel kell tennie magának, hogy mennyiben volt köze ahhoz, hogy a radikális politikai peremek megerősödtek.

Az ARD és ZDF köztelevíziók által elvégzett, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés (exit poll) szerint a konzervatív CDU-CSU 29,6-30 százalékos eredménnyel az első helyen végzett a német EP-választáson. Második helyezett a tőle jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) lett 16,1-16,4 százalékkal, ami eddigi legjobb eredménye EP-választáson. Scholz pártja, az SPD 14 százalékkal a legrosszabb eredményét érte el szövetségi szinten tartott választáson. A felmérés szerint a Zöldek 12-12,4 százalékot kapnak, míg a liberálisok FDP 4,9-5 százalékot. A német kormánykoalíció pártjai közösen mintegy 31 százalékot értek el a voksoláson. Az év elején alakult meg a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amelyet a névadó korábbi baloldali politikus alapított, ez 5,7-5,9 százalékot kaphat, míg a Baloldal (Die Linke) 2,8-2,9 százalékon állt.

Linnemann az exit poll ismeretében hangsúlyozta azon meggyőződését is, hogy Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság - CDU támogatta - elnökét újraválasztják.

Friedrich Merz CDU-elnök arra szólította fel Scholzot, hogy támogassa Ursula von der Leyent, illetve javasolja újbóli jelölését a brüsszeli bizottság élére.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a kereszténydemokrata CDU testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) az elnöke az exit poll eredményeket világos szavazatként értékelte a hivatalban lévő kormánnyal szemben. "A közlekedési lámpát de facto leváltották a polgárok" - jelentette ki Söder a német kormánykoalícióban részt vevő pártok színei nyomán annak közkeletű elnevezésére utalva. Mint mondta, a szociáldemokraták (SPD), a liberálisok (FDP) és a Zöldek együttesen szavazóik csaknem negyedét vesztették el. "A közlekedési lámpa lebomlási ideje maximum még egy év" - tette hozzá.

Söder mindemellett aggodalmát fejezte ki az Alternatíva Németországnak kiemelkedő eredménye miatt.

Alice Weidel, az AfD társelnöke elégedettnek mondta magát az eredménnyel, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi hetek belpolitikai fejleményei sújtották a pártját. Hangsúlyozta, hogy pártja a legutóbbi, 2019-es EP-választáshoz képest jelentősen erőre kapott, különösen Kelet-Németországban. Mint mondta, ennek okát abban látja, hogy a választók "összességében kritikusabban viszonyulnak Európához".

Saskia Esken, a kormányzó szociáldemokraták elnöke pedig kijelentette, hogy az SPD EP-választási veresége ellenére Scholz továbbra is kancellár marad. "A kancellár a kormány élén áll, amelyet közösen alkottunk három pártból és továbbra is ezt fogja tenni. Teljes bizalmunkat élvezi. Az SPD összetart és erre számíthatnak" - hangoztatta.

Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke csalódottságát fejezte ki az exit poll eredmények kapcsán. "Nem ilyen elvárásokkal fogtunk neki ehhez a választáshoz, és most ezt közösen fel fogjuk dolgozni" - mondta az ARD-nek.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a liberális FDP listavezetője "jó hírnek" nevezte, hogy pártja stabilan áll 5 százalékon, ami a választási küszöb. Kiemelte, hogy az FDP nagyjából megtartotta a legutóbbi EP-választáson elért eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Merre tovább Franciaország?

Merre tovább Franciaország?

Soha nem látott mértékben tolódott jobbra a lakosság – Macron máris riadót fújt, „szélsőséges politikai fordulattal” riogat – írta meg a Mandiner.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

29. alkalommal vonult szombaton a fővárosban az LMBTQ közösség. A Budapest Pride felvonuláson idén is jelen voltak baloldali pártok, sőt a Momentum és a Két Farkú Kutyapárt saját kamionnal is készült. A tömeg elején sétált a többi között Karácsony Gergely főpolgármester és David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!