2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Ökumenikus kápolnát avattak a nagyfai börtönben

2014. június 13., péntek 19:19, frissítve: péntek 19:38

Kápolnát avattak a nagyfai börtönben. Bölcskei Gusztáv református püspök példaértékűnek nevezte azt az ökumenikus összefogást, amelynek eredményeként a kulturális körlet egyik terméből – a fogvatartottak munkájával – kápolnát alakítottak ki. A börtönlelkészi szolgálat 2000 óta működik, ma minden magyar büntetés-végrehajtási intézetben teljesít szolgálatot lelkész, hogy munkájával a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését segítse.

A Szegedi Fegyház és Börtön hármas számú, nagyfai objektumában tavasszal kezdték felújítani a fogvatartottak az új ökumenikus kápolnát. Nagyfán a református gyülekezet a legnagyobb létszámú, de kisebb egyházak is képviseltetik magukat.

„A hitélet egy börtönben vagy büntetés-végrehajtási intézetben azt szolgálja többek között, hogy az ember rádöbbenjen, hogy van emberi méltósága körülményeitől, tetteitől függetlenül is, és van igazi lelki szabadsága, ezt leginkább a Teremtőtől kapta és van igazi kiengesztelődésre a Teremtővel is meg embertársaival a társadalommal is” – mondja Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök.

Nagyfán 2001-ben szenteltek föl egy haranglábat, de a börtönlelkészi szolgálat már előtte is működött. „Mindenütt szükség van arra, hogy az Isten lelke jelenlétében el tudjanak emberek csendesedni, meg tudják hallani azt az üzenetet, amivel az életüket, terheiket könnyebben tudják hordozni, és azt hiszem, hogy példaértékű az, amilyen szép ökumenikus összefogásban ez itt megtörtént” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv református püspök.

A magyar börtönökben 1990 óta van ismét mód vallásos foglalkozásokra és lelki gondozásra. A 2000-ben alakult Börtönlelkészi Szolgálatnak köszönhetően minden büntetés-végrehajtási intézetben vagy főállású, vagy részfoglalkozású lelkész teljesít szolgálatot.

– Én úgy gondolom, hogy akinek hite van, annak van jövője is. Akinek hite van, annak eggyel több kapaszkodója van. Az egyházak segítő támogatása mellett feltétlenül szólni kell a különböző karitatív tevékenységekről, különböző civil szerveződésekről, akik a legkritikusabb első időszakban ott állnak a szabadult mögött, és ezért nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy nagyobb eséllyel illeszkedik vissza a társadalomba – véli Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Nagyfán hetente háromszor tartanak református istentiszteletet, melyeken 30-40 rab szokott részt venni.

Forrás: Hír TV

x
Rendkívüli hír