2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Október óta többen veszik igénybe a hajléktalanellátást

Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Fülöp Attila azt mondta, a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan mintegy 84, Budapesten 81-82 százalékos. Ez azt jelenti, hogy tudják fogadni azokat, akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatást. A tárca emellett több pályázattal is segíti a hajléktalanellátást.

  • Október óta többen veszik igénybe a hajléktalanellátást

A hideg miatt egyre többen vannak a melegedőkön és a hajléktalanszállókon. Sokvári Sándor korábban rendőrök kísérték át ide egy közeli parkból, ő azt mondja nem fogja a szabad ég alatt tölteni az éjszakákat a következő hónapokban. „Ez a legnagyobb segítség. Én az utcát el sem tudtam képzelni soha, csak véletlen kerületem ebben a helyzetben, hogy meghaltak a szüleim, de nem is kívánom senkinek” – fogalmazott a férfi.

Az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára szerint a ellátórendszer felkészült arra, hogy még több fedél nélkül élőnek nyújtson segítséget. „Aki szeretne bejönni hajléktalanszállókra, azt tudja fogadni a hajléktalan rendszer, országosan, 84 százalékos a kihasználtság, ez Budapesten alacsonyabb 81-82 százalék. Október közepe óta több mint 1300-zal nőtt a kihasznált férőhelyek száma. Tehet ennyivel vannak többen, akik korábban nem, ma pedig igénybe veszik” – fogalmazott Fülöp Attila.

A tárca egyúttal több pályázattal segíti az ellátórendszert. 84 millió forintos pályázatot írtak ki a hajléktalanellátásban közreműködő szervezetek fejlesztésére, amelyre január 15-ig lehet pályázni és a fedél nélkül élők ellátására is jut forrás. „Van egy program, ami jelenleg is fut, és hajléktalan emberek napi egyszeri étkezéshez jutnak. Ez azt jelenit, hogy minden nap 4000 honfitársunk kap egyszeri melegételt. Ez a program 2020 végéig el fog tartani” – tette hozzá Fülöp.

A téli fagyok miatt a melegedők nyitva tartását meghosszabbították. Ez azt jelenti, hogy reggel 8-tól este 6-ig, illetve hétvégén is nyitva vannak.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy telefonhívással is segítsék a krízisautók munkáját. „Annyit meg kell tenni, azt gondolom ez állampolgári kötelezettségünk is, hogy legalább a diszpécser számot hívjuk. Erre, hál' Istennek nagyon sok jó példa van. A krízisautók, a téli időszakban működő diszpécserszolgálatokhoz tartó krízisautók folyamatosan mennek és működnek. Ide, ebbe a lábadozóba is, ahol most vagyunk, hétvégén is érkezett olyan beteg ember, akit vidékről kellett felhozni, mert itt lehetett megoldani az ő biztonságos ellátását. Tehát ezek a lehetőségek rendelkezésre állnak” – emelte ki Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A több mint nyolcvan nappali melegedő működtetésére mintegy 140 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!