2024. 10. 01. Kedd Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Belföld

Október 15-én vesznek végső búcsút Jelenits István piarista szerzetestől

Október 15-én vesznek végső búcsút Jelenits István piarista szerzetestől, nyugalmazott tanártól Budapesten a Fiumei úti sírkertben.

  • Október 15-én vesznek végső búcsút Jelenits István piarista szerzetestől

Jelenits István búcsúztatása október 15-én 13 órakor kezdődik a Fiumei úti sírkert ravatalozójában, ahol a 91 éves korában elhunyt szerzetest Sulyok Tamás köztársasági elnök és Zsódi Viktor tartományfőnök búcsúztatja, majd piarista rend sírboltjában helyezik örök nyugalomra - tájékoztatta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-t kedden.

A Prima- és Széchenyi-díjas szerzetes lelki üdvéért felajánlott gyászmise 15:30-kor kezdődik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Erdő Péter bíboros celebrálásával, majd 17 órától ünnepi szenátusi ülést tartanak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán - írják.

Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát.

1955-ben lépett be a piarista rendbe, négy év múlva pappá szentelték, és teológiai doktorrá avatták.

1960-tól hittant, valamint magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti, később a budapesti piarista gimnáziumban, egészen 2003-ig.

1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a fővárosban a rend hittudományi főiskoláján, a Kalazantinumban, 2000-től pedig annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től éveken át tanított a gödi, illetve 1993-tól a váci piarista iskolában, később a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is.

1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán az Esztétika Tanszék tanára és tanszékvezetője volt, 2015 óta professor emeritus.

1993 és 1997 között az Országos Köznevelési Tanács, 1998-tól 2003-ig a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságának tagja, 1995 óta pedig a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt.

Jelenits István szeptember 26-án hunyt el.

Fotó: Béres Attila

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Új műsorra készül csatornánk, amely az amerikai elnökválasztással foglalkozik. Ahogy nézőink megszokhatták a témákat a teljesség igényével vesézi majd ki Jeszenky Zsolt a műsor házigazdája és vendégei.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!