2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

OGYÉI: Jó az irány, de még van hova fejlődni a közétkeztetésben

Jó az irány, de még van hova fejlődni a közétkeztetésben- ez derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felmérésből. A vizsgálat szerint sok helyen félretájékoztatják a fogyasztókat, sok gyereknek pedig továbbra is gondot okoz az új étrend elfogadása.

  • OGYÉI: Jó az irány, de még van hova fejlődni a közétkeztetésben

Ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetésre már több mint félmillió gyerek jogosult. Az ételek minőségét pedig 2015 óta rendeletben szabályozzák.

Bár a közétkeztetési rendelet bevezetése óta papíron egészségesebb étel kerül a gyerekek tányérjába, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Menza-körképéből nem ez derül ki. Sok helyen a tájékoztatást mulasztják el.

„A vizsgált eredményeknek a 65 százaléka alapján azt mondhatjuk, hogy a sótartalom megfelelő volt az étlapokon, megfelelő volt az étlapok feltüntetése során. Azonban mintegy 10 százalékuknál nem történt a sótartalomnak a feltüntetése, és 25 százalékuknál pedig azt tapasztaltuk, hogy irreálisan nagy vagy irreálisan alacsony értékek. Hogy itt mire is gondolunk? Volt pl olyan tízórai, egy szendvics tízórai, amikor egy felvágottat adtak, kenőzsiradékot, kenyeret és zöldséget, hogy a sótartalmat pl nullának írták ki” – fejtette ki Erdei Gergő. Az OGYÉI egy másik dietetikusa a tanárokat is kikérdezte, fontos ugyanis, hogy a pedagógusok is a helyi menzán fogyasszanak. Nagy-Lőrincz Zsuzsanna azt mondta: „a IX. kerületben fő problémaként élik meg az ingadozó minőséget, azt, hogy az ételeket nagyon sótlannak érzik, nem megfelelőnek tartják a kis étkezéseket és egyes ételeknek az állagát sem, nincs változatosság és még azt is érzik, hogy a finom ételekből esetleg kisebb adagokat kapnak. Azonban pozitívumként megemlítették, hogy mindig időben érkezik az ebéd, megfelelő a hőmérsékletük és hogy tiszta evőeszközöket és tányérokat kapnak az ebédhez. Összességében ők sajnos egészségtelennek tartják a közétkeztetést.”

Miháldy Kinga szerint a gyerekek többsége továbbra sem fogadja el az új étrendet, sokszor a mintát otthonról hozzák.

„A magyar lakosság nem elfogadó a halfogyasztással, és ezért a gyerekeknek is nehézséget okoz, hiszen ha otthon a családban nem kerül az asztalra semmilyen formában hal, akkor a közétkeztetőnek igen nehéz dolga van azzal, hogy megszerettesse és elfogadtassa a gyerekekkel a halételeket. És hát egyértelmű az, hogy ezekhez a nehéz feladatokhoz több emberre van szükség és emberhiánnyal küszködik mindenki” – mondta a szakértő.

Ez Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára arról beszélt, a gyerekek egészséges közétkeztetése közös ügy, ezért pedig közösen kell küzdeni.

„A minőségi közétkeztetés csak így, együtt érhető el, ez a szülőre, nevelőre, pedagógusra és a közétkeztetésben részt vevő valamennyi szereplőnek egy közös feladata. Nem lehet elégszer ismételni ezt a közös feladatot, hiszen a gyermekek étkezése az nem érvéget ha az iskola kapuján kilépnek, vagy belépnek. A gyermekek étkezése és egészsége az iskolán belül és kívül is ugyanannyira fontos” – fogalmazott Sölch Gellért.

A rendelettel a kormány célul tűzte ki, hogy a közétkeztetésre szánt ételek kevesebb só, cukor és zsír hozzáadásával készüljenek, emelkedjen a zöldség- és gyümölcsadag, megfelelő legyen a tej, tejtermékek aránya és több teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru kerüljön a gyerekek elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket – szögezte le az ATV megkeresésére Semjén Zsolt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!