2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Óbudai korrupciós botrány: Mindent borított az egykori bűntárs (1. rész) + videó

Önmagát és több, III. kerületi politikust feldobó titokzatos bűntárs feljelentése adott nagy lendületet a nyomozó hatóságnak az óbudai korrupciós botrányban - többek között ez is kiderül a Magyar Nemzet birtokában lévő nyomozati iratokból.

  • Óbudai korrupciós botrány: Mindent borított az egykori bűntárs (1. rész) + videó

Augusztus 14-én, a kora reggeli órákban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát. A nyomozó főügyészség által szervezett, több helyszínt érintő, összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vett részt, abban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött.

A hatóságok nem először tettek látogatást a III. kerületi önkormányzatnál, hiszen korábban márciusban és júniusban is tartottak ott kutatást, valamint gyanúsítások is történtek. 

Most azonban az iratlefoglalások mellett igazi nagyhalért jöttek az ügyészek: otthonából vitték el Kiss Lászlót, a Demokratikus Koalíció polgármesterét, akit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt.

 Mára mindketten letartóztatásban vannak, Kisst tizennyolcmilliós, Czeglédyt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

Az alapos gyanú

A polgármesterrel kapcsolatban, az őrizetbe vétele másnapján részletes közleményt adott ki az ügyészség. Aszerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. 

A KNYF szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el. A KNYF egyébként a vesztegetés mellett pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja Kisst.

Fontos hozzátenni, hogy mind az óbudai polgármester, mind az alpolgármester abszurdnak tartja a gyanúsítást, és ártatlannak vallják magukat. Azt, hogy pontosan mi az igazság, várhatóan a jogerős bírósági ítélet fogja tisztázni, de addig az ártatlanság vélelme őket és az ügy többi szereplőjét is megilleti, hiszen az eljárás még csak nyomozati szakban van.

Persze kérdés, hogy a két politikust mennyire érte váratlanul az ellenük indított nyomozás, hiszen már évekkel ezelőtt konkrét információk jelentek meg a sajtóban, hogy korrupciógyanús ügyletek történhettek a III. kerületben.

A Magyar Nemzet többrészes cikksorozatban, a birtokában lévő nyomozati iratok és dokumentumok segítségével feltárja, pontosan hogyan működött és kik vettek részt az óbudai pénzszivattyúban, melynek szálai – a személyi összefüggések okán – több más budapesti kerületig is elérhetnek.

Minden Anonymous információival kezdődött

Kezdjük azzal, hogy minderről már 2021 őszén Anonymous is tett közzé különböző leleplező anyagokat, melyek nyilvánvalóan segítették a hatóság munkáját és amikről annak idején a Magyar Nemzet is beszámolt. Az álarcos alak szerint a korrupciós botrány egyik szereplője az a P. Gábor, akiről tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen 

a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

 P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor egyike annak a tizenhat érintettnek, akiket a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül meggyanúsítottak, ahogy eljárás alá vonták Kiss kampányfőnökét, K. Dánielt, egy bizonyos ügyvédet, F. Lászlót, illetve ismerősét, D. Róbertet is. Utóbbi kettő a baloldal háttéremberének személyes ismerősei. 

Alku a polgármester fejéért

Róluk cikkben még lesz szó, elöljáróban annyit, hogy közös, a 2019-es önkormányzati választás után pár nappal létrehozott cégük számos, sokmilliós megbízást kapott a III. kerületi önkormányzattól, melyek a mostani hatósági vizsgálat tárgyát képezik. Az sem mellékes, hogy F. Lászlónak pár éve közös vállalkozása volt Kiss László polgármester feleségével. Azaz 

a Kiss László polgármester vezette óbudai önkormányzat többmilliós önkormányzati megbízásokkal halmozta el a polgármester feleségének akkori üzlettársát, aki a nemrég kirobbant korrupciós botrány egyik szereplője. D. Róbert és F. László egyébként már nincs letartóztatva, információink szerint mindketten beszélni kezdtek, ezért kerültek idő előtt szabadlábra.

Mindezt a hatóságok nem erősítették meg, persze ez nem is várható el tőlük. Az viszont beszédes, amit Kiss ügyvédje, Zamecsnik Péter mondott a Hír TV-ben, hogy a polgármester egyik fontos munkatársa tett terhelő vallomást Kiss Lászlóra és kötött egyezséget az ügyészséggel. Ennek értelmében a férfinek csak 14 hónapot kell fogházban töltenie.

P. Gábor viszont még mindig börtönben, ő a két politikushoz hasonlóan szintén ártatlannak vallja magát.

 

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!