2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Ő lesz Szájer József utódja az Európai Parlamentben

Magyar Nemzet

2021. január 5., kedd 14:48

Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára lesz Szájer József mandátumának örököse az Európai Parlamentben – értesült a Magyar Nemzet.

A Fidesz tagjának jelölését kedd este jelenthetik be, a választási irodát ugyanis már értesítették a döntésről. Szájer József idén január másodikával vált meg képviselői mandátumától. Az Európai Parlament szabályai szerint „késedelem nélkül” kell betölteni a megüresedő képviselői helyet, ám a tényleges hivatalba lépés történhet később is.

Kormányzati forrásaink szerint Schaller-Baross kiválasztásánál a kiemelkedő szakmai tudás mellett jelentős szerepet játszott a politikus kora is.

Az 1987-es születésű, január végén a 34. életévét betöltő, tehát meglehetősen fiatal helyettes államtitkár több idegen nyelven beszél anyanyelvi szinten, jogász végzettségű, korábban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója volt. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatói posztját is betöltötte.

A Fidesz–KDNP EP-mandátumának lehetséges örökösei között eleinte egy tucat, zömében fiatal jelölt volt. Végül négy-öt, kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező férfi és nő közül esett a választás Schaller-Baross Ernőre – ismertette forrásunk.

 

A kép forrása: MTI / Ujvári Sándor

Magyar Nemzet