2019. szeptember 19.,
csütörtök, Vilhelmina napja

Nyugodt és visszafogott vadász volt Kádár János

Hír TV

2018. szeptember 28., péntek 13:28

A politikai változások ellenére a vadászat a háború után is a pártelit kedvenc elfoglaltsága volt. Kádár János, Fuchs Jenő és Czinege Lajos híresek voltak vadászszenvedélyükről, de a többi kormánytag is szenvedélyesen gyűjtötte a trófeákat. Rákosi Mátyás Gyulajon, Farkas Mihály Gemencen, Kádár János pedig a budai hegyekben vadászott. Aczél mindent megadott volna egy szép agancsért, Brezsnyev rajongott a kapitális nagyvadakért. A vadászat a szórakozás, a sport, a szenvedély és a protokolláris találkozók színhelye volt. A pártelit külön vadásztársaságot alapított, legelső lapjuk Fácán Matyi néven jelent meg.

Tóth Sándor, nyugalmazott minisztérium főosztályvezető elmondta: Kádár János kitűnő vadász volt. „Nyugodt volt, nem gyűjtötte a trófeákat”, és a szervezett vadászat irányába mozdította el az elit vadászatát.

Társai vadászati ügyekben is igen szerénynek és túlzottan is visszafogottnak tartották Kádár Jánost.

Tollner György, a Budavidéki Erdőgazdaság volt igazgatója szerint Kádár János soha nem törekedett arra, hogy nagyot lőjön. „Mindig örültünk, ha a vadászatokon Kádár elvtárs megjelent, mert akkor az egy rendezett, számunkra könnyen átlátható, nem szélsősége, és nem kirívó vadászat volt. Úgyhogy mi mindig drukkoltunk, hogy legyen ott” – mondta.

A műsort 2008-ban vették fel.

Tekintse meg a teljes műsort: