2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Nyugdíjas tanárok továbbfogalakoztatásával enyhítik a hiányt

Nincs országos tanárhiány - problémák inkább egy-egy régióban adódnak - az iskolafenntartó Klebelsberg Központ vezetője szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdők juttatásának emelését is szorgalmazza a pálya vonzóbbá tétele érdekében.

  • Nyugdíjas tanárok továbbfogalakoztatásával enyhítik a hiányt

Informatikai fejlesztéssel készül az oktatási államtitkárság a következő tanévre, amelynek része a pedagógusok továbbképzése is.

 „Ilyen nagyságrendű, 100 ezres eszközbeszerzésre ritkán kerül sor. nagyarányú vásárlást hajtott végre a magyar állam. A továbbképzések tekintetében, ezen eszközök vonatkozásában nagyjából 50 ezer pedagógus továbbképzés keretében szeretnénk támogatni” – jelentette ki Maruzsa Zoltán. A helyettes államtitkár szerint a nyugdíjas oktatók továbbfoglalkoztatása enyhítheti az oktatóhiányt. „Nagyon ambivalens a kérdéskör és néhol még indokolt is lehet, hogy nem kéne ezt erőltetni. Nem ez a helyezet és nem tömeges amit mondtam tavalyi évben 2000 kérelem érkezett be és 10 alatt volt az elutasítottak számra. Ez a valós helyzet a nyugdíjpolitikai elvek alkalmazása során.”

A fejlesztéseket emelte ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján az iskolafenntartó Klebelsberg Központ új elnöke is. „Az elmúlt időszakban kiosztozunk 45 ezer laptopot a pedagógusoknak, 24 ezer tabletet és most van közbeszerzés alatt 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív panel” – ismertette a Klebersberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella szerint országos szinten nincs tanárhiány. „Van olyan régió ahol komoly gondot okoz a tanárhiány, de meg fogják oldani a tanterületek, mert nagyon jó az együttműködés  a tankerületek között és az intézmények között is és elkezdett egy kapcsolat kialakulni az egyetemek és tankerületek között.  Tehát tudják figyelni, hogy milyen egyetemisták milyen szakosok végeznek. Itt van a Klebersberg ösztöndíj, amivel 70 en elfoglalják a helyüket tehát a hosszútávú kezelése az az ösztöndíj és tervbe van véve, hogy a fiatalokat ott tartsuk a pályán” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdő pedagógusokat is segítené. „A nyugdíjszabályozásnak a megváltoztatása szerepel benne, a pedagógusi gyakornoki időben már megkaphassa a pedagógusfizetést. Nagyon szerencsés lenne, hogy a kezdő béreknek valamilyen szintű gyorsabb előbb jelzésértékű majd megerősített dolga. A tanárképzésen változtatni kell Klebersberg ösztöndíjat ki kellene szélesíteni” – fogalmazott Szűcs Tamás.

Az érdekképviselet a javaslatairól tárgyalásokat kezdeményez a minisztériummal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!