2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Nyílt levélben tiltakoztak a pedagógusok

2014. december 15., hétfő 19:01, frissítve: hétfő 19:33

A 2015-ös költségvetést megalapozó törvény-javaslatok megszavazása ellen több neves magyarországi világi és egyházi középiskola igazgatója is nyílt levélben tiltakozott. Azt kérték a parlamenttől, hogy ne szavazzák meg a pedagógusokat hátrányosan érintő változtatásokat.

A levelet mások mellett a Fazekas Mihály, az Eötvös József, a Radnóti Miklós és a Trefort Ágoston Gimnázium vezetője, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója is aláírta. Hangsúlyozták, hogy a változtatással a jövőben a tanári fizetések nem őrzik majd meg az életpálya-modellben megígért reálértéküket, elmaradnak majd a diplomás átlagbértől, amely ahhoz vezet, hogy a tehetséges fiatalok nem fogják ezt a pályát választani. Hozzáteszik, a kormány ráadásul az egyszerinek ígért béremelést is több lépcsőben vezeti be, azaz a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri el azt, amit eredetileg 2013-ra ígért a kormány.

A Nemzeti Pedagógus Karral sem egyeztetett a kormány a törvényjavaslat előkészítése előtt – nyilatkozta a Hír Televíziónak a testület elnöke. Horváth Péter, aki a Révai Miklós Gimnázium igazgatójaként a nyílt levél egyik aláírója, abban bízik, hogy akciójukkal sikerül felhívni a kormány és a képviselők figyelmét arra, hogy a pedagógusbérek emelését az inflációhoz kellene igazítani, hogy a keresetek megőrizzék értéküket. „Nem kérték a véleményünket ezzel a ponttal kapcsolatban. A költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatban nekünk nincs véleményezési jogunk, de ez egy olyan részt tartalmaz jelen pillanatban, ami érinti a nemzeti köznevelésről szóló törvényt és annak végrehajtási rendeleteit. Ezért azt gondolom, hogy ebben az ügyben egyeztetni kellett volna velünk” – mondta Horváth Péter.

Forrás: Hír TV