2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Nyílt levélben kér pénzt Jourováéktól Karácsony és Márki-Zay

Az ellenzéki polgármesterek által aláírt levél szerint a magyar kormánnyal ellentétben ők képesek megfelelni a jogállamisági feltételeknek, ezért az uniós helyreállítási pénzek legalább felét nekik kellene felhasználniuk - olvasható a mandiner.hu-n.

  • Nyílt levélben kér pénzt Jourováéktól Karácsony és Márki-Zay

Összesen tíz város, többek között Szombathely, Hódmezővásárhely és Szentendre polgármestere írta alá azt a nyílt levelet, ami kedd délután jelent meg Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán. A Katarina Barley EP-alelnöknek és Věra Jourová EB-alelnöknek címzett nyílt levélben a városvezetők arra kérik az európai politikusokat, hogy fontolják meg az uniós pénzek önkormányzatokon keresztül történő elosztását, amit már jó ideje hallani a magyar ellenzék részéről.

A nyílt levél elején az aláírók kitérnek arra, hogy Katarina Barley és Věra Jourová az elmúlt időszakben a kormány „Európa-ellenes propagandagépezetének” célkeresztjébe kerültek nemrégiben tett nyilatkozataik miatt. Karácsonyék szerint elengedhetetlen, hogy az uniós tisztségviselők a magyar kormánnyal kapcsolatos nyilatkozataikban különbséget tegyenek Magyarország és a magyar kormány között.

„Ha megsértik az európai normákat, azt a magyar kormány teszi, nem Magyarország”

– áll a levélben. A levél szerzői szerint a magyar emberek legfeljebb a csalások miatti szégyenben osztozhatnak a magyar kormánnyal, a felelősségben semmiképpen.

A polgármesterek világossá teszik: támogatják a jogállamisági kritériumok kivételezés nélküli számonkérését a tagállamokon, és adott esetben a szankcionálást sem ellenzik. Azzal viszont nem értenek egyet, hogy a magyar emberek hátrányt szenvedjenek a magyar kormány ellen hozott szankcióknak köszönhetően. „Erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a magyar emberekhez” – javasolják Karácsonyék. 

Érvelésük szerint

az önkormányzatok a kormánnyal ellentétben képesek megfelelni a jogállamisági kritériumoknak,

hiszen azok megfelelnek az önkormányzatiság olyan alapelveinek, mint a korrupcióellenesség és az átláthatóság. Rámutatnak: a kezdeményezés a visegrádi országok – ellenzéki vezetésű – fővárosaitól származik, de ma már túlnőtt ezeken a kereteken, „összeurópai mozgalom” lett belőle. 

Az anyagiakra térve Karácsonyék kijelentik: azt szeretnék, ha a koronavírus elleni uniós mentőcsomag Magyarországra szánt részének legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel az ország. A levelet aláíró városvezetők szerint ugyanis az Orbán-kormány válság idején megsarcolja az önkormányzatokat, nem pedig segíti őket, ráadásul a hétéves költségvetési ciklus kialakításában sem vehetnek részt. A polgármesterek szerint ez demokratikus deficitet és megvalósíthatósági kockázatokat is jelent, amellett pedig „sérti az Európai Unió jogát, amely előírja a partnerségi elv alkalmazását a tervezési folyamatokban”.

mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Életmentő kézikönyv szülőknek

Gyermekmentő kézikönyv szülőknek

A november végén megjelenő könyv teljes bevétele a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat munkáját segíti. https://gdehu.hit.gemius.pl/hitredir/id=zaqQBKr8d5j6Yqlm89ASGOV1ze.RbQL4gV5yIUAfKhj.y7/fastid=ngumqjseoqaosjbbpkdlokwalzlg/stparam=ubiidsqtio/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://mfb.hu/kik-vagyunk/szent-marton-gyermekmento-szolgalat-s2521?utm_source=hirtv_nyito&utm_medium=PR&utm_campaign=SZM_kezikonyv_2022

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!