2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Nyeregben az ország

A lakosság 17 százalékának a kerékpár az első számú közlekedési eszköze, és 43 százalék heti rendszerességgel kerékpározik – derül ki az első, országos biciklis szokásokat vizsgáló felmérésből. Eszerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a legnépszerűbb Európában a biciklizés.

  • Nyeregben az ország

Országszerte 40 helyszínen várták reggelivel a biciklivel munkába tartókat a Magyar Kerékpáros Klub önkéntesei. Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán péksütemény, gyümölcs és Túró Rudi volt a menü. A fővárosban 10 milliárd forint áll rendelkezésre a következő években a biciklis infrastruktúra fejlesztésére, de a Budapest-Balaton, a Balaton-kerülő, és a Duna mentén végigfutó kerékpárutakat is felújítják. Emellett több ponton módosítanák a KRESZ-t, és hamarosan az iskolákba kerülnek a 12 éves gyerekeknek készült a közlekedésfejlesztő füzetek is.

„Amikor az autósok azt mondják, hogy a kerékpárosok feltartják őket a forgalomban, akkor elég ha mindenki végiggondolja, ha mindenki aki itt elkerékpározik az autóban ülni, ki lehet számolni, hogy hányadik jelzőlámpával később jutnánk keresztül egy-egy útkereszteződésen, úgyhogy nem csak a kerékpárosoknak az érdeke, hogy történjen előrelépés, mondjuk itt Budapesten, a nagyvárosokban, hanem az autósoknak is” – mondta a kamerának Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A községekben az emberek több mint fele használja minden nap a biciklijét, a fővárosiaknak viszont csak a 6 százaléka. Erről a Kerékpáros Klub elnöke azt mondta, hogy ha nem sikerül növelni a kerékpározók arányát a városok stroke-ot kapnak, az elmúlt évben ugyanis 5 százalékkal nőtt az üzembe helyezett autók száma az országban.

„A fő célunk az kell, hogy legyen, hogy a gyakoriságot növeljük ahogyan használják a kerékpárt. Hogy miért nem használják annyiszor a kerékpárt ahányszor szeretnék, arra a kérdőív elég jó válaszokat hozott ki, azt hiszem, hogy ezt is össze lehet foglalni pár szóban: Túl sok autó. Én azt hiszem, hogy tartanak a kerékpározástól azok akik szeretnek, és szeretnének kerékpározni, ezen kell változtatnunk” – mondta Kürti Gábor a Magyar Kerékpáros Klub elnöke.

Egy háromezer fő megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy jobb infrastruktúra, illetve az autósok és a kerékpárosok közötti együttműködés javítása tenné vonzóbbá a biciklizést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!