2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Nyári helyett téli: megrohamozták a gumiszervizeket

Sok autós csak az első téli hóeséskor cserélteti le a nyári gumit télire. A Hír Televízió által felkeresett nonstop gumiszerviz előjegyzési naptára is tele van az év utolsó napjaira. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy havas, csúszós utakon még téli gumival is óvatosan közlekedjenek.

Minden emelőn autó állt az egyik budapesti gumiszervizben. A tulajdonosok a nyári gumit cseréltették át a télire.

– Miért pont most hozta?
– Mert most esett le a hó. Úgy érzem, már nem biztonságos az ilyen régebbi, elkopott téli gumi. Elhoztam a kocsit, és gyorsan lecseréltem a gumit télire, hogy biztonságos legyen a közlekedés – mondta Kovács Lajos autótulajdonos.

A szerviz előjegyzési naptára tele van. Tapasztalataik szerint ez az első téli hóeséskor mindig így van egy héten keresztül. Pedig a cserére már október–novemberben sort kellene keríteni. „Ismét azt hitték az emberek, hogy elmarad a tél, de nem. Minden évben jön, és ilyenkor, az első hóesésnél rengetegen jönnek. Van, aki még vásárol is, például aki külföldre utazik” – mondta Maksa Mihály.

A téli gumi lágyabb anyagból készül, mint a nyári, ezért jobban tapad az útfelülethez, a bordázata is sűrűbb. „A kis recék, amelyek hosszirányban és keresztirányban is benne vannak, menet közben szinte szétnyílnak, és beleharapnak, beleékelődnek a hóba, illetve a felületbe. Nagyon fontos, hogy ennek a futófelületnek legalább 4 milliméteresnek kell lennie” – nyilatkozta a Magyar Autóklub szakértője, Mészáros Ferenc.

Jégen, vagy nagyon letaposott havon ezzel is meg lehet csúszni. A helyzet veszélyességét azonban lehet csökkenteni. Az Autóklub szakértője azt mondta, hogy ilyenkor óvatos mozdulatokkal a csúszás irányába kell elfordítani a kormányt, erősen fékezni pedig kifejezetten tilos. ƒ„Ösztönösen a vezetőben az van, hogy ha megcsúszott, akkor minél előbb meg akar állni, rálép a fékre. Ekkor biztos, hogy meg fog csúszni az autó, elkezd pörögni. Nagyon finom kormánymozdulatokkal kell kivédeni a kocsi megindult csúszását, és amikor már érzem, látom, hogy egyenesben van a kocsi, akkor motorfékkel, tehát a gázelengedéssel és egy nagyon pici, finom fékezéssel lassítom le” – nyilatkozta a közlekedésbiztonsági szakértő.

Mészáros Ferenc arra is figyelmeztetett, hogy az abroncsot hat-hét évente akkor is le kell cserélni, ha nem kopott, mert az anyaga elöregszik, veszít a rugalmasságából, és már nem tapad úgy, ahogy kellene.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!