2021. január 19.,
kedd, Sára, Márió napja

Nővérképzést indítanak az egyházi kórházak

Hír TV

2018. november 14., szerda 07:05, frissítve: szerda 07:21

Közösen dolgoznak tovább a magyar egészségügy fejlesztésért az egyházi kórházak. Az intézményvezetők és fenntartók erről megállapodást is aláírtak – ennek része az is, hogy az Egyházi Kórházak Egyesülése nővérképzést indít.

Nekünk az a küldetésünk, hogy azoknak az embereknek elvegyük a félelmét, a szorongását és úgy tudjuk beengedni az intézményeinkbe őket, hogy nem csak a kapunkat nyitjuk ki, hanem a szívünket is– mondta el Kozma Imre atya, az Irgalmas Rend főnöke.

Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője fogalmazta meg az egyházi intézmények küldetésének lényegét. A Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház évek óta segíti egymást. Idén egyesületi formával tették hivatalossá a közös munkát, az együttműködésbe pedig a készülő evangélikus és görög katolikus kórházak fenntartói is bekapcsolódnak.

Közös informatikai háttér szolgáltatásokat csináltunk. Közös radiológiai leletezést csináltunk, tehát ezek már mind működnek. Kihelyezett osztályokat működtetünk, egymáshoz helyezzük át az orvosainkat, adott esetben ápolóinkat, kihelyezzük egymáshoz az ambulanciáinkat, magyarul próbáljuk azokat a fajta nehézségeket, amikkel szigetkórházak szembesülnek, ezeket próbáljuk egyformává tenni. Jelenleg közös életpálya modelleket szeretnénk kidolgozni– mondta Toldy Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója. A következő években a fővárosi egyházi kórházak több gyógyászati ágban is jelentős szerepet kapnak.

Szülészeti, nőgyógyászati, anyasági, apasági centrumtól kezdve, hospis ellátáson keresztül sürgősségi központokon át jelentősen bővülő pályán vannak. Hangsúlyozottan az Egészséges Budapest programhoz kapcsolódóan és azzal szoros szinkronban a mi kórházaink– mondja Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A magyarországi egyházak együttműködése a Mazsihisz elnöke szerint példaértékű. A most aláírt együttműködési nyilatkozat a jövőbeni fejlesztésekre és egy közös nővérképzésre irányul, ami a képzés után is 4-56 évig bentlakást biztosítana a nővérek számára.