2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Novák: Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években

Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években, az elmúlt évtizedben, egyre többen élhetik meg azt, hogy mit jelent édesanyának vagy édesapának lenni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

  • Novák: Minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években

 

Novák Katalin örömtelinek nevezte, hogy egyre többen mernek igent mondani az életre, a gyermekvállalásra, és nem lett igazuk azoknak, akik azt mondták, hogy felesleges a gyermekvállalás segítésébe, a családalapítás támogatásába fektetni pénzt.

Novák Katalin örömtelinek nevezte, hogy egyre többen mernek igent mondani az életre, a gyermekvállalásra, és nem lett igazuk azoknak, akik azt mondták, hogy felesleges a gyermekvállalás segítésébe, a családalapítás támogatásába fektetni pénzt.

Úgy fogalmazott, ennél jobb befektetés nincs, kifejezve reményét, hogy egyre több gyermek köszöntheti édesanyját anyák napján.

Kitért arra is, hogy a házasságkötések száma negyven éve nem volt olyan magas, mint most, míg a válások száma hatvanéves mélyponton van. Talán a párkapcsolatok is stabilabbá válnak, amiben szerepet játszhat, hogy a családok anyagi helyzete is javult - emelte ki.

Hozzátette:

a kormány számos módon próbál az élet minden területén segíteni. Példaként említette a családokat támogató adórendszert, az otthonteremtési programot, a babaváró támogatást, valamint a bölcsődei rendszer fejlesztését.

Az államtitkár komoly kérdésnek nevezte, hogy "egyet tudunk-e érteni mi, magyarok abban, hogy munkából kell megélni, munkából szeretnénk a családunkat" eltartani, és tisztességesen felnevelni a gyermekeinket. Ezt nevezte az egyik legnagyobb változásnak a 2010 előtti időszakhoz képest, amikor rászoktatták az embereket arra, hogy "majd csak valaki el fog tartani".

A 2010-es kormányváltás idején majdnem 12 százalék volt a munkanélküliség, és az egyik legnagyobb eredmény Novák Katalin szerint az, hogy a kormány visszaadta a munka becsületét. Tisztességesen lehet dolgozni, és nemcsak névleg, hanem érdemi munkát tudnak végezni a magyar emberek úgy, hogy érzik azt, hogy az országot előbbre viszik a munkájukkal - hangsúlyozta.

Mint mondta, bár látni, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetben sokak munkája kerülhet veszélybe, és vannak olyanok is, akik már elveszítették a munkájukat, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vállalt garanciát arra, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, ahány megszűnik a járvány miatt. Mindenki találhat magának munkát, amiből tisztességesen el tudja tartani a családját - hangoztatta Novák Katalin.

A műsorban az államtitkár arról is beszélt, hogy

a babaváró támogatásra a járvány ellenére is fennmaradt az érdeklődés.

Kiemelte: a babaváró támogatásnál és a csoknál is figyelnek arra, hogy például azoknak, akik ideiglenesen elveszítik a munkájukat, a társadalombiztosítási jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni, ha pedig újra elhelyezkednek, nem kezdődik elölről a számítás. Arra is gondoltak, hogy a kismamák egy meghatalmazással a férjüket is megbízhassák, hogy a nevükben felvehesse a bankban a babaváró támogatást - tette hozzá.

Novák Katalin az idei ünnepet az egyik legnehezebb anyák napjának nevezte. Mint mondta, számára is nehéz, hogy nem adhatja át a csokrot édesanyjának és nem ölelheti meg, de el kell fogadni azt, hogy most mindenki azzal segít a legtöbbet ennek a korosztálynak, ha megvédi őket.

Ahhoz, hogy még "nagyon sok anyák napját ünnepelhessünk együtt", most ezt az anyák napját valahogy máshogy kell megtartani, mint ahogy szoktuk - mondta. Hozzátette: a magyar kreatív nép, mindannyian megtaláljuk a módját annak, hogyan tudjuk a megszokottól eltérő formában felköszönteni az édesanyáinkat, nagymamáinkat.

Magabiztosabban vállalnak gyermeket a magyar édesanyák

A korábbinál magabiztosabban vállalnak gyermeket a 2010-es években a magyar édesanyák - áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) MTI-nek küldött közleményében.

A családbarát kormányzás 2010-es kezdete óta több gyermeket szülnek a gyermekvállalási korban lévő nők, nőtt a gyermekvállalási kedv és az ezer nőre jutó születések száma is - idézik anyák napja alkalmából készített kiadványukat.

Az általuk felsorolt adatok szerint 2010 óta nőtt a gyermekvállalási korban lévő nők termékenysége és az ezer nőre jutó szülések száma, miközben a gyermekvállalási korban lévő nők száma jelentősen csökkent és kissé emelkedett a szülő nők átlagéletkora, megduplázódott a 40 éves koruk felett szülő nők száma.

Nőtt a házasságban születő gyermekek aránya

Megemlítik: 2015 után újra nőtt a házasságban született gyermekek aránya, több harmadikként megszületett gyermek jött világra, kevesebb idő telik el a testvérek megszületése között. A legtöbb gyermeket Közép- és Észak-Magyarországon hozták világra, az adatok azt mutatják, a középfokú végzettségű anyák több gyermeket vállaltak, a gyermekgondozási ellátások közül a munkához kötött támogatások igénybevétele megnőtt, a kisgyermekes anyák foglalkoztatása folyamatosan emelkedik.

Míg a gyermekvállalási kedvet kifejező termékenységi arányszám 2010-ben 1,25-ös értéket mutatott, 2019-re már 1,49-re emelkedett. Az ezer 15-49 éves nőre jutó születések száma 6 százalékkal, míg az ezer 20-39 éves nőre jutó születések száma ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett - említik meg.

Csak kis mértékben emelkedett a gyermeket szülő nők átlagéletkora

A szülőképes korú, 15-49 év közötti nők száma több mint 7 százalékkal, 160 ezerrel csökkent 2010 óta. Legnagyobb mértékben a legtöbb gyermeknek életet adó, 20-39 éves korosztály létszáma csökkent, összesen 16,5 százalékkal. Ehhez képest a születések száma 2014 és 2017 között emelkedett a 2010-es értékhez képest, 2019-ben pedig mindössze 1,3 százalékkal maradt el attól.

A gyermeket szülők nők átlagéletkora Magyarországon csak kis mértékben emelkedett 2010-hez képest, 29,8-ról kevéssel 30 fölé. Az első gyermeküket a nők továbbra is átlagosan 28 éves korukban szülik. Emellett duplájára nőtt a 40 éves koruk felett szülő édesanyák számaránya - közölte a KINCS.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!