2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Novák Katalin: Világújdonság az szja-mentesség az édesanyák körében

Hír TV

2019. március 15., péntek 21:33

A kormány a gyermekvállalás előtt állóknak és már gyermeket nevelőknek segítene a családvédelmi akciótervvel – mondta Novák Katalin a Hír TV Péntek 9 című műsorában. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a világon egyedülálló, az édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége, de beszélt, az akcióterv többi pontjáról is. Novák Katalin Az hangsúlyozta: a fiatalok gyermekvállalását nem erőszakos sulykolással, hanem a lehetőségek megteremtésével kell segíteni.

A családvédelmi akciótervvel a kormány azoknak igyekszik segíteni, akik gyermekvállalás előtt állnak, illetve azoknak, akik már gyermeket nevelnek, hogy minél könnyebb legyen Magyarországon felelős módon gyermeket vállalni – fejtette ki a Hír TV Péntek 9 című műsorában Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a hétpontos akcióterv pontjaira is kitért. Az egyik cél, hogy 2022-re az addigra felépülő bölcsődék helyben és olcsó segítséget tudjanak nyújtani a szülőknek. „Ne kelljen sokat utazni, és ne kelljen a pénztárcába mélyen nyúlni.”

Jövő év január elsejétől a nem nyugdíjas nagyszülő is otthon maradhat GYES-en a gyermekkel. „A személyi jövedelemadó-mentesség pedig egy világújdonság. Az, hogy minden olyan édesanya szja-kötelezettségét elengedjük, aki legalább négy gyermeket szült és felnevelt, ez nem létezik sehol” – mondta Novák Katalin.

A tovább négy pont már július elsején hatályba lép. „A babaváró támogatás egy teljesen újszerű eszköz, ott vannak az otthonteremtéshez kapcsolódó újdonságok, vagyis a bővülő csok, a hitelelengedés, valamint a kedvezményes nagycsaládos autóvásárlás” – sorolta az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta: „a demográfiai helyzet nem ad okot derűlátásra, de a fiatalok gyermekvállalását nem erőszakos sulykolással, hanem a lehetőségek megteremtésével kell segíteni”. Az államtitkár hozzátette: a partnerbankok megértették, hogy a közvetítő tevékenység révén értékes ügyfelekhez juthatnak, ám a fiataloknak nem árt alaposan tájékozódni, mielőtt a pénzügyekben döntést hoznak.

„Fontos, hogy senki ne hagyja, hogy olyan helyzetbe kényszerítsék, amibe nem kellene hogy legyen. A csokhoz nem muszáj hitelt felvenni, lehet, de nem muszáj. És ha kínálnak még más lehetőségeket, érdemes körbejárni. Legjobban a tudás vértez fel, nem bonyolultak a kormányrendeletek, elérhetőek, érdemes átböngészni, és mindenki pontosan tudja, hogy mi jár” – mondta.

Novák Katalin a nők 1848-1849-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepéről is beszélt, illetve a nők mai helyzetéről is szót ejtett.

Tekintse meg a teljes interjút: