2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Novák Katalin: Már több mint százezer család vette fel a CSOK-ot

2019. április 26., péntek 11:03

Mérföldkőhöz érkezett a CSOK, átlépte a 100 ezret a támogatottak száma - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte, az otthonteremtési támogatáshoz kapcsolódóan már 50 ezer gyermeket vállaltak a szülők. Az államtitkár arról is beszélt, hogy júliustól újdonságokkal bővül az otthonteremtési program. Ekkortól már használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni a CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt, ugyanakkora összegben, mint új lakás esetén. Novák Katalin a hitelelengedés lehetőségére is felhívta a figyelmet.

Novák Katalin a VII. kerületi HelloAnyu! közösségi kávézóban felidézte: 2015 júliusában vezették be az új otthonteremtési programot, amely a csokkal, a hozzá felvehető kedvezményes hitellel és a kedvezményes áfával, illetve áfa-visszatérítési lehetőséggel indult.

Azóta már mintegy 300 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással segítettek több mint százezer családnak, azaz - átlagosan négytagú családdal számolva - mintegy 420 ezer embernek.

Nemcsak a társadalom hozzáállása fejlődött, hanem már mobiltelefonos applikáció is segíti a kisgyermekes családokat. A Családháló elnevezésű alkalmazás olyan helyszíneket listáz, ahol pelenkázó- illetve szoptatóhelyiséget működtetnek.

A kormányhivatalok és kormányablakok mindegyike eleget tesz a családbarát követelménynek, de a nagyobb áruházak, közművelődési és szolgáltató intézmények döntő többsége is. Nemcsak a szemléletváltás vagy technológiai újítások segítik a családokat, hanem a kormányzat is. A családi otthonteremtési kedvezményt igénylők száma átlépte a százezret.

Novák Katalin államtitkár emlékeztetett a szintén júliustól induló, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön formájában igényelhető babaváró támogatásra is.

A családvédelmi akcióterv keretében július elsejétől már használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni a garantáltan 3 százalék alatti kamatozású államilag támogatott hitelt.

MTI