2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Nógrádi György: kőkemény ellenétek kerültek felszínre Münchenben

Hír TV

2019. február 19., kedd 20:16, frissítve: kedd 21:31

Mára az ISIS területei felszabadultak, és a terroristák elkezdtek visszaáramlani Európába. Nógrádi György a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andreának emlékeztetett, hogy rengeteg, osztrák, albán, brit, francia és német állampolgár harcolt a közel keleten, és bár a hatóságok szerint mintegy felük meghalt, a visszatérők egyértelműen terrorcselekményeket terveznek.

A nyugat eltérő módon reagál a kialakult helyzetre, melyet az amerikai csaptkivonás, Törökország és Oroszország aktivitása, a kurdok követelései teremtettek Szíriában: a dánok kijelentették, hogy azokat az ISIS katonákat, akik esetleg dán állampolgárok is, nem engedik vissza. Az oroszok kijelentették, hogy egyenesen agyonlövik azt, aki átlépi a határukat. A németek várják őket és átképzik, de felmerül a kérdés, hogy képzelik mindezt?

A müncheni biztonságpolitikai konferenciát eredetileg azért hozták létre, hogy mindenki ott legyen.  A fórum 10 éve működik, de az idein elhangzott az egyik résztvevő szájából, hogy a nemzetközi rendszernek vége. Nagyon kemény volt az egymásra mutogatás Nógrádi György szerint: a fő kérdés szerinte az INF szerződés felmondása után a rakétatelepítés kérdése. Európa fontolja Kína bevonását, de Kína ebben nem vesz részt. A nemzetközi rendszer keménnyé vált, kőkemény szembenállások vannak, ez mutatkozott meg Münchenben– mondta Nógrádi György.

Kiújult a fegyverkezési verseny, és a tömeges bevándorlás kapcsán Merkel pozíciói meggyengültek. Az új CDU-vezető, Annegret Kramp-Karrenbauer, azaz AKK Münchenben azt mondta, hogy az új egyes számú prioritás a Schengeni külső határok védelme - ez Orbán Viktor álláspontja 2015 óta - emlékeztetett Nógrádi György. Felvetette Törökország, Libanon és Jordánia kérdését is, miszerint a migránsokat tartsák ott, és Észak Afrikában is biztonságos államokat jelölt ki, ahonnan nem kívánnak átvenni migránsokat. A világ tehát úgy felbolydult, hogy csak az EU választások után leszünk képesek akár pár évre is előre látni– mondta Nógrádi György.

A teljes beszélgetés: