2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Lúdas Matyi

Következik:

Híradó 15:15

Belföld

Nő a nyomás a déli határon

Létrákon és kezdetleges alagutakon is megpróbálják az embercsempészek átjuttatni az illegális bevándorlókat a magyar határkerítésnél, de a hőkamerás rendszer segítségével a rendőröknek sikerül elfogniuk őket — közölte a Magyar Nemzettel Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki az Európába visszaáramló ISIS-harcosok jelentette fenyegetést és az ENSZ migrációs paktumát is értékelte lapnak.

  • Nő a nyomás a déli határon

Naponta hatvan-nyolcvan migráns szeretne illegálisan bejutni az országba a balkáni útvonalon a jó idő beköszöntével, közülük egyre többen a határkerítésen keresztül próbálkoznak – tudta meg a Magyar Nemzet Bakondi Györgytől, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójától.

A tábornok tájékoztatása szerint az embercsempészek a határkerítésnél létrákkal vagy kezdetleges alagutakat ásva igyekeznek bejuttatni a bevándorlókat a déli határszakaszon, de lebuknak, mert a határzár jól működik. A határvédelmi egységek regionális irányítóközpontokból figyelik a hőérzékelő kamerák felvételeit, és szükség esetén rögtön a helyszínre küldik az elfogócsoportokat. Az elfogott illegális bevándorlókat a kerítés meghatározott helyein lévő kapukhoz viszik, és útba igazítják őket, merre található a legközelebbi tranzitzóna.

Ott a menedékkérelmet benyújtó személyektől ujjlenyomatot vesznek, és az Európai Unió ellenőrző rendszerén, az Eurodacon keresztül vizsgálják meg, hogy a menekültnek nincs-e valami a rovásán. A lekért információk alapján sok esetben megállapítható például, hogy a bevándorló nem nyújtott-e be máshol is menedékkérelmet vagy nincs-e rajta az Interpol, vagy az Europol körözési listáján. Bakondi szerint ugyanis sok gondot jelent, hogy az érkezők jelentős részének nincsenek úti okmányai, illetve hamisított papírokkal próbálnak eljutni Nyugat-Európába.

Korábban az embercsempészek furgonokba vagy tehervagonokba rejtve próbálták bejuttatni a bevándorlókat. Magyarországon is elfogtak a közelmúltban húsz-harminc fős csoportokat, amelyek vasúton igyekeztek átjutni a határokon. A főtanácsadó szerint mára megváltozott az illegális migránsok nemzetiségi összetétele is: a szírek helyett ma egyre többen jönnek Afganisztánból és Iránból. Az egyik legnagyobb kihívást azonban most az jelenti, hogy sokan szeretnének visszatérni azok közül, akik Nyugat-Európából csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ezek a személyek katonai kiképzést kaptak és részt vettek harcokban, terrorcselekményekben, most pedig a migránsok közé vegyülve szivároghatnak be a kontinensre – mutatott rá Bakondi György.

Hozzátette: szerencsére Kelet-Közép-Európára nem jelentenek veszélyt, hiszen itt nincs háttértámogatásuk, nincsenek alvóügynökök, akik segítenék őket, és a magyar határkerítés miatt nem is tudnak bejutni ebbe a térségbe, inkább más útvonalakon próbálkoznak.

A főtanácsadó szerint nagy kockázatot jelent Európa biztonságára, ha az unióban a bevándorláspárti politikai erők maradnak többségben, amelyek célja az ENSZ migrációs paktumának végrehajtása. Ezzel ugyanis legális beléptetési csatornákat hoznának létre az egyébként illegálisan érkező bevándorlóknak. Ezt szolgálja a tervezett migránsvízumok és a létező migráskártyák kiadása, a Frontex átalakítása és egy központosított menekültügyi rendszer kialakítása. A paktum azt is feltételezi, hogy megvalósítanák a kvótarendszert. Erről Bakondi úgy vélte, visszafordíthatatlan folyamatot indítana el, a nemzetállamok jogainak korlátozását és az Európai Egyesült Államok kialakítását, ami a biztonságunk mellett veszélyeztetné a keresztény kultúránk fenntartását, megóvását is.

Az is súlyos következményekkel járhat, hogy a jelenlegi európai vezetés döntése értelmében az elkövetkezendő európai uniós ciklus költségvetéséből megháromszorozzák a bevándorlást segítő civil szervezetek pénzügyi támogatását, más, a fejlesztéseket szolgáló források, például az agrártámogatások rovására.

Ez nemcsak biztonsági kockázatokkal jár, de gazdasági károkat is okoz a tagállamoknak – fűzte hozzá.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-A Zöldek Pártja, vagy röviden Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd, listavezetőjük az európai parlamenti választáson Jávor Benedek lesz - ismertették szombati kongresszusuk döntéseit a párt társelnökei vasárnap, online is közvetített rendezvényükön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást, de van egy kis bökkenő

Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást, de van egy kis bökkenő

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz - fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!