2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Nincs miért változtatni az elnök megválasztásának módján + Videó

WA

2012. április 6., péntek 08:33, frissítve: péntek 08:59

Gulyás Gergely szerint nem szükséges változtatni a köztársasági elnök megválasztásának menetén.
A közvetlenül választott köztársasági elnök a rendszerváltás óta vissza-visszatérő vitája a magyar politikának. Schmitt Pál lemondása után a Jobbik hozta fel újra az ötletet, mint ami helyreállíthatja az intézmény tekintélyét, s az MSZP elnöke is támogatná a közvetlen választást. Ugyanakkor érveket inkább a közvetlen választás ellen találunk, s nincs sok ok változtatni az eddig működő rendszeren. A közvetlen elnökválasztásról szóló cikkünket olvassa el itt.

A Fidesz országgyűlési képviselője a Hír Televízió Rájátszás című műsorában elmondta: a mostani szabályozás 22 évig minden politikai oldalnak megfelelt, és ez az új alaptörvényben csupán minimális mértékben változott. A politikus szerint egyébként szerencsésebb, ha egy köztársasági elnök politikus múltú, mintha a tudományos életben szerzett tapasztalatot. A Fidesz április 16-án nevezi meg a KDNP-vel közösen egyeztetett jelöltjét.

Gulyás Gergely szerint az előző két év azt mutatta meg, hogy a köztársasági elnökkel szembeni támadások is nyersen politikai motivációs támadások, és az ehhez szükséges védekezéshez nem biztos, hogy előny, ha valaki a tudomány világából érkezik.Schmitt Pál hétfőn mondott le a köztársasági elnöki megbízatásról. Utódját harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek. A kormánypárti frakciószövetség hétfőn este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án – a szükséges egyeztetések után – jelöljön új államfőt. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ez idő alatt a szintén fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot. Kövér László egyébként nem teszi át székhelyét az Országházból az elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palotába.

Ismert, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bekérte a jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem egy héttel ezelőtti szenátusi üléséről, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címének visszavonásáról döntöttek.

A The Economist szerint kevés magyar politikus mond le tisztségéről botrányok miatt, így Schmitt Pál volt köztársasági elnök azzal tehette a legnagyobb szolgálatot országának, hogy „meglehetősen gyorsan” távozott. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV