2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Nincs hol lakni az egyetemistáknak

A felsőoktatásba lépő hallgatók egyharmada anyagi okok miatt nem tudja befejezni a tanulmányait. A leküzdhetetlen akadályt általában a lakhatás finanszírozása jelenti. Kevés a kollégiumi hely, de fejlesztések vannak.

  • Nincs hol lakni az egyetemistáknak

Az ELTE nagytétényi úti kollégiumának a teljes energetikai rendszerét modernizálták, minden szobához külön vizesblokk tartozik, újak a nyílászárók és a berendezés is.

„Hárommilliárdos kollégiumi beruházás Magyarországon nem sok történt az elmúlt 30 esztendőben” – mondta az előzményekről Németh Zsolt a Fidesz országgyűlési képviselője.

A beruházás a kollégiumfejlesztési stratégia eredménye, amit a kormány még 2016-ban hirdetett meg. A programra több mint 190 milliárd Forintot szántak, ebből eddig nagyjából 30-40 milliárd Forintot költöttek el.

„Ezek a beruházások tartalmaznak új férőhelyeket és felújításokat is. Körülbelül úgy tudjuk, hogy egy 1000 férőhely az, ami többletként létesült, tehát még biztos, hogy szükség van legalább 6-7 ezerre a korábbi felmérések alapján ahhoz, hogy az összes arra rászoruló hallgató elhelyezésre kerülhessen” – mondja Vámosi Péter, a HÖOK elnökhelyettese.

Csak az ELTE diákszállóira másfélszeres a túljelentkezés, ez nagyjából az országos arány is. Az oktatási államtitkár egy hétfői pécsi kollégiumavatón azt mondta: most azon dolgoznak, hogy a 2016-ban elindított kollégium felújítási pályázatot újra megnyissák. Az ELTE kancellárja szerint 5-10 év orvosolható a kollégiumi helyhiány, ha az államiak mellett magánerős beruházások is elindulnak.

„Ezek a magánerős beruházások elsősorban azt célozzák, hogy megállapodásokat kössenek különféle egyetemekkel, különféle kontingensekre. Ezen az úton adott esetben az egyetem is be tud segíteni abba, hogy ne a teljes piaci díj kerüljön a kollégiumi hallgatók számára kivetésre” – mutatott rá Scheuer Gyula az ELTE kancellárja.

Az ELTE kollégistái közül most körülbelül ezren laknak ilyen magánkollégiumokban. Ezek drágábbak, mint az állami helyek, de olcsóbbak, mint az albérletek. A Eurostudent kutatás szerint egy bérelt lakásban vagy szobában lakó hallgató havi kiadása a 130 ezer Forintot is elérheti. A leginkább rászorulók szociális ösztöndíjat kaphatnak. Ennek a kerete szeptembertől 40 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!