2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nincs érvényes úti okmánya Ahmed. H-nak

Egyetlen ország sem akarja a terrorizmusért elítélt Ahmed H-t-írja az origó. A szír férfinak nincs sehova befogadó nyilatkozata ezért idegenrendészeti őrizetbe kerül. A férfi a röszkei határátkelőhelynél 2015-ben történt tömegzavargás résztvevőjeként, 2018 őszén öt év szabadságvesztést kapott. Holnap kerül feltételesen szabadlábra. Ahmed H. egyébként a Miniszterelnöki Kabinetirodát is beperelte, szerinte ugyanis megsértették a jó hírnevét.

  • Nincs érvényes úti okmánya Ahmed. H-nak

2015. szeptember 16. Több százan gyűltek össze bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után a Röszke-Horgos közúti átkelőhely szerb oldalán.

Ezeken a felvételeken az összecsapások egyik vezéralakja látható a Szír származású Ahmed H. A férfi megafonnal a kezében a kordon bedöntésére és a rendőrök megtámadására biztatta az egyre agresszívabb embereket. Később maga is kövekkel dobálta meg a határt védő rendőröket.

Majd az átkelőt lezáró kapun áttörve illegálisan magyar területre lépett.

A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptemberben jogerősen öt év börtönre ítélte és 10 évre kitiltotta Magyarországról a férfit

 Ahmed H. azóta beperelte a Miniszterelnöki kabinetirodát, a tárgyalás csütörtökön kezdődött. Azt sérelmezi, hogy a 2017-es nemzeti konzultációs íveken szerepel a neve.

Ahemd H - azt mondta: napokig sírt amikor megtudta csúnyákat mondtak róla a börtönben. A szír férfi azt azonban elismerte: Szíriában is bűncselekmény, ha valaki rendőrökre támad.

Ha valaki Szíriában szándékosan megdobálja a rendőröket, elítéli-e ezért í bíróság?

- El fogom mondani a választ. Szíriában meg is történt ilyesmi egyébként egy focimeccsen.

- mi lett a vége?

- el lett ítélve.

Ahmed H. január 19-én - vagyis szombaton feltételesen szabadlábra kerül. Az országot el kellene hagynia de egyetlen ország sem akarja-tudta meg az Origó. Az internetes portál szerint mivel sehová sincs befogadó nyilatkozata idegenrendészeti őrizetbe kerül.

„Magyarország kormánya nem engedi, hogy egy ilyen ember – egy terrorista Magyarország területén szabadlábon járjon, mert úgy gondoljuk, hogy egy ilyen ember veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára” – mondta Hollik István. 

A kormányszóvivő hangsúlyozta: Ahmed mostani pere nem más, mint a Soros szervezetek fizetett akciója.

„Eddig is ők védték Ahmed h-t. Ez a per is az ő akciójuk, így próbálnak meg pénzt szerezni a magyar adófizetőktől. A magyar kormány semmi mást nem tett szeretném aláhúzni, mint elmondta a tényeket.”

A férfit egyébként a balliberális média 2015-óta áldozatként mutatja be. Ahmed mellett több Soros Györgyhöz köthető civil szervezet is kiállt. A bevándorlást támogató Amnesty International például petíciót és adománygyűjtést is indított. A Migszol tüntetett a szabadon bocsátásáért és azt állították, hogy a férfi ártatlan. Demonstráció volt Brüsszelben is, ahol az EP baloldali és liberális frakciói szolidaritásukat fejezték ki Ahmed H.-val, a tüntető képviselők között volt Judith Sargentini is, aki később Magyarországot elítélő jelentésében úgy állította be a történteket, hogy a szír férfit csak azért ítélték el, mert át akarta hozni a családját a magyar-szerb határon, a megafonnal pedig csak nyugtatni próbálta a tömeget.

A szír férfi a héten került szabadlábra, miután jogerősen börtönbüntetésre ítélték a 2015-ös őszi röszkei zavargások miatt. Ahmed H kövel támadott rendőrökre és a megafonnal buzdította támadásra a tömeget.

„Az a döntés született, hogy Ahmed H-t kiutasítjuk az országból. Ez azonban a nemzetközi egyezmények ismeretében csak úgy történhet meg, ha van olyan ország, amely befogadja őt. Épp ezért a magyar kormány felvette a kapcsolatot Ciprussal, mert Ahmed H. ciprusi lakos. A kormány és Ciprus közötti tárgyalások jelenleg zajlanak, amíg ezeknek nincs eredménye, addig Ahmed H.-t idegenrendészeti őrizetben fogjuk tartani” – így Hollik István kormányszóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!