2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nincs ember, aki Karácsony Gergelynél jobban félhet attól, hogy Budapestet ellepi a hó

A mentősök mellett a hókotrók munkáját is megnehezítheti a pollerekkel elválasztott védett kerékpársáv. Eközben a Nagykörúton újabb kerékpársávot alakítanak ki a budapestiek szavazataira hivatkozva, pedig csupán kevesebb, mint 3500 véleményről van szó.

  • Nincs ember, aki Karácsony Gergelynél jobban félhet attól, hogy Budapestet ellepi a hó

Miért jelenthet problémát a hó a védett kerékpársávokban?

Bár a Fővárosi Önkormányzat stábja két hónappal (!) az Országos Mentőszolgálat szakmai kritikája után talált egy videót, amin az látszik, hogy a mentő elfér a pollerekkel elválasztott kerékpársávban, a hókotró erre biztosan nem lesz képes.

A Fővárosi Közterület-fenntartónak vannak olyan eszközei, amelyek alkalmasak a hagyományos kerékpársávok takarítására, ám a védett sáv ennél jóval szélesebb, a poller miatt viszont a nagyobb gépjárművek számára szinte használhatatlanok.

Miért változik a kerékpársáv a Nagykörúton?

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke büszkén jelentette be közösségi oldalán, hogy végre körbeér a nagykörúti kerékpársáv, mert „a budapestiek megszavazták, mi megcsináljuk”. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az úgynevezett Közösségi költségvetés keretében kevesebb, mint 3500 szavazó támogatta az ötletet, ez pedig elég is volt a megvalósításhoz.

 

A budapestieket harmadszor kérdezték meg, hogy az állítólag csődközelben lévő főváros mire költhetne el egymilliárd forintot, ám az érdektelenség látványos, mindössze 25 500-an mondták el véleményüket.

Ráadásul a Nagykörút kerékpársávja nem is nyerte meg a saját kategóriáját, ám második helyezettként is megvalósulhat Karácsony Gergely döntése értelmében.

Milyen lesz a nagykörúti kerékpársáv?

A Budapesti Közlekedési Központ bejelentése alapján november 2-ától indul a Nyugati téren és a Jászai Mari téren a Szent István körúti kerékpársáv kialakítása.

A Margit híd és a Nyugati tér közötti szakaszon a Nyugati tér irányába pollerekkel védett kerékpársávot,

más szakaszokon a buszok és a biciklizők közlekedését segítő közös sávokat alakítanak ki.

A teljes kivitelezés várhatóan három hét alatt készül el, a munkakezdést és a befejezés időpontját azonban az időjárási körülmények is befolyásolhatják.

Mennyibe kerülhet a nagykörúti kerékpársáv?

Ezt majd csak a munkálat befejezését követően tudhatjuk meg, ám az már nyilvános, hogy az eddigi védett kerékpársávok mennyibe kerültek. A Világgazdaság arról írt, hogy bár Budapest a csőd szélén táncol, nem sajnálta a pénzt a pollererdőre:

mintegy százmillió forintból jött lére az Üllői úti és a Váci úti védett kerékpársáv.

A lapnak a Budapesti Közút úgy reagált, hogy a biztonságos kerékpársávok kialakítása egy koncepció része. A tervezés, az előkészítés, illetve a megvalósítás folyamatos, de a megvalósítás lehetősége „a főváros ismert anyagi helyzetétől nagymértékben függ”. Úgy tűnik, az ismert anyagi helyzet ellenére megengedheti magának a Fővárosi Önkormányzat ezt a beruházást.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!