2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Nikola Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől

Nikola Gruevszki kiadatását kérte hivatalosan Szkopje Budapesttől. A volt macedón miniszterelnök kedden kapott menekültstátuszt Magyarországon, miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerint üldözték hazájában. Pintér Sándor védelmébe vette a hivatalt, akik szerinte semmiben sem hibáztak.

  • Nikola Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől

Kedd reggel címlapon hozta a Magyar Idők, hogy döntöttek Nikola Gruevszki menedékügyi kérelméről, a konkrét döntést azonban csak két óra előtt írta meg a lap online kiadása. Nikola Gruevszki másfél órával később közösségi oldalán erősítette meg a hírt. A Nemzetbiztonsági Bizottság kedd délelőtti ülésén viszont a Bevándorlási Hivatal arról tájékoztatta a képviselőket, hogy még folyamatban van az eljárás.

„Ez egy elég alapos eljárásnak tűnik dr. Végh Zsuzsanna BÁH főigazgató asszony szerint, aki személyesen vett részt a bizottsági ülésen. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy egy délig tartó nemzetbiztonsági bizottsági ülésről ő eltávozva lefolytatják az eljárás maradék részét, vagy nem tudom milyen részét, és egy órakor a Magyar Idők már be tud arról számolni, hogy megkapta. Kizárt dolog” – így a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában a testület fideszes alelnöke is megerősítette, hogy az ülésen még mint folyamatban lévő ügyről beszéltek. „Ez a bírálat ma még biztos, hogy zajlott hisz a bizottsági ülésen erről beszéltünk, hogy ez lezárult-e vagy nem azt meg fogjuk tudni” – jelentette ki Halász János, a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

Az ügy tisztázására rendkívüli bizottsági ülést hívtak össze, amin megjelent a belügyminiszter is, a Bevándorlási Hivatal főigazgatója viszont nem. „Mi visszautasítjuk azt, hogy politikai támadást indítson az ellenzék kormányzati tisztviselők ellen, olyanok ellen akik munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végzik. Mert főigazgató asszony eddig is, tegnap is és nyilvánvalóan ezután is így végzi a munkáját. Éppen ezért a napirendet nem fogom megszavazni” – húzta alá ma Halász János.

„A menekült kérelmezője az elmondhatja, hogy mi az álláspontja, írásos beadványt adhat és azt is bemutathatja, hogy milyen módon akar érvényt szerezni a kérelmének, akár a sajtón keresztül is” – Pintér Sándor védelmébe vette a Bevándorlási Hivatalt, akik szerinte semmiben sem hibáztak és bár nem mondta ki, de végig arra utalt, hogy a kérelem elbírálásának eredményét maga Nikola Gruevszki árulta el a sajtónak. A belügyminiszter azt azonban leszögezte, hogy a lapban megjelentek, miszerint a hatóság azért döntött pozitívan, mert a többi között Gruevszki visszatérése esetén az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve, nem része a határozatnak.

„Ez az üres és név nélküli határozat pontosan mutatja, hogy nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre vagy egyes eseményekre kitér, hanem csak törvényi helyeket idéz és ennek alapján történik meg a közzététel, tehát ez is azt mutatja, hogy ami a sajtóban megjelent, hogy milyen indokok alapján és mit döntött a hivatal, az nem lehet valós” – így Pintér Sándor belügyminiszter.

A macedón kormány kedd délután küldte el Nikola Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

„A macedónok, mint olvassuk, gyakorlatilag tiltakoznak, és a kiadatását fogják kérni, de viszont abba az országba már nem lehet kiadni, ahol az üldözés történt” – mutatott rá Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A külügyminiszter azt mondta: továbbra is jogi kérdésként tekint az ügyre, és nem is kapott semmilyen jelzést mást országtól. Szijjártó Péter leszögezte: Gruevszki teljesen szabályosan jutott el Albániából Magyarországra, de azt elismerte, hogy miután a volt macedón kormányfő jelentkezett a tiranai magyar nagykövetségen, magyar diplomaták társaságában utazott Magyarországra.

„Összesen 6 alkalommal ellenőrizték az adott határőrizetért felelős hatóságok Nikola Gruevszkit, aki átadta az utazási dokumentumait, azt ellenőrizték, visszaadták neki és jó utat kívántak. Tehát ha önök szerint ez csempészet meg menekítés, akkor azt hiszem, hogy nem egy dimenzióban gondolkodunk. Teljesen szabályos határátlépések történtek, még egyszer mondom, a nemzeti és a nemzetközi jogszabályok teljes tiszteletben tartásával érkezett ide Nikola Gruevszki Albániából, az, hogy előtte mi történt, ahhoz meg semmi közünk” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar menekültstátussal Nikola Gruevszki csaknem teljesen szabadon mozoghat, azonban mivel nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, nem valószínű, hogy elhagyja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!