2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

NIF: az ütemtervnek megfelelően halad az észak-balatoni vasútvonal villamosítása

MTI

2020. április 30., csütörtök 12:47

A koronavírus okozta járványhelyzet jelen pillanatban nem befolyásolja a Balaton északi partján elhelyezkedő vasútvonalon a villamosítást, a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad - közölte a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint április végére befejeződtek a balatonakarattyai nyíltvonali szakaszon fekvő csittényhegyi alagút átépítési munkálatai. Az 1909-ben átadott 96 méter hosszú alagútban a vasúti pályát 20-40 centiméterrel süllyesztették le, hogy az alagútban kiépülhessen a villamos felsővezeték az érvényben lévő előírásoknak megfelelően, valamint korszerű betonlemezes felépítményt építettek az alagút teljes hosszában.

Balatonfűzfő állomáson a kihasználatlan vágányokat elbontották, új vágányokat építettek, akadálymentes peronok várják az utazókat. Az esőbeállók készre szerelése, a peronbútorzat telepítése, a teljes körű tereprendezési és a padkaépítési feladatok elvégzése a 2021 tavaszán esedékes műszaki átadásra várható - tájékoztatott az NIF.

A közleményben beszámolnak arról is, hogy a vonal több szakaszán horganyzott acéloszlopokat építettek ki, és a helyére került a felsővezeték a Szabadbattyán-Polgárdi Ipartelepek, Polgárdi-Csajág és Balatonalmádi-Alsóörs szakaszokon.

A következő nagyobb építési ütem a nyári főszezon után, várhatóan szeptember végén kezdődik. Ekkor átépül Polgárdi, Balatonkenese és Alsóörs állomás, valamint befejeződik a felsővezeték-rendszer kiépítése. A beruházás befejezése 2021 nyarán várható, ezt követően már villamosított pályán közlekedhetnek a szerelvények.

A fejlesztések az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) meg bízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beruházásában valósul meg európai uniós forrásból, a kivitelezést az ÉB 2018 Konzorcium - amelynek tagja a Vasútvill Kft. és R-Kord Kft. - végzi nettó 23 milliárd forint értékben - tájékoztatott NIF.

 

MTI