2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nézőpont: Hatmillió beoltott is lehetséges

Tízből hat magyar elégedett a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel, de a véleményre a pártpreferenciának erős hatása van. A Nézőpont Intézet múlt heti felméréséből az is kiderül, hogy még kétmillió felnőtt magyar, s közülük egymillió 40 év alatti tervezi beoltatni magát. Nem elérhetetlen tehát a hatmillió beoltott.

  • Nézőpont: Hatmillió beoltott is lehetséges

A magyarok 58 százaléka általánosságban elégedett a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel – derül ki a Nézőpont Intézet május 3–4. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint

az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány válságkezelési sikerességét mutatja, hogy ez a mutató a járvány során soha nem került 50 százalék alá, azaz legalább minden második magyar választópolgár „inkább elégedett” volt a kabinet döntéseivel.

Az intézet felhívja a figyelmet, hogy Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban nem így történt. Azonban azt is hozzáteszik, hogy természetesen idehaza is nagy hatással van a véleményalakításra a pártpreferencia: a Fidesszel szimpatizálók 88, míg a baloldal támogatóinak 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével. Az, hogy minden negyedik baloldali szavazó is elégedett a kormánnyal e téren, arra utal, hogy a baloldal nem remélhet „segítséget” a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában.

A Nézőpont Intézet múlt heti kutatásában a megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy oltáspárti, és 17 százaléka, hogy jelenleg nem kér a vakcinából (ez statisztikailag megfelel a két héttel ezelőtt mért 80 százalékos oltáspártiságnak). A 81 százalékos támogatói kör közel harmada (a teljes felnőttnépesség 25 százaléka) mondta azt, hogy még nem kapta meg az első dózist sem, de oltáspárti, amely nagyjából kétmillió felnőtt polgárnak feleltethető meg.

Az „oltásvágyók” nagy száma miatt megalapozottan valószínűsíthető, hogy Magyarországon előbb-utóbb több mint hatmillió beoltott lesz (a kutatás időpontjában 4,1 millió regisztrált, már legalább az első dózist megkapott oltott volt).

A kétmillió „oltásvágyó” közel fele, mintegy egymillió felnőtt magyar 40 év alatti. Az intézet szerint feltételezhető, hogy a nyáron ők terveznek legtöbbet utazni és fesztiválozni, amelyhez szükségük lesz a vakcinára, ez is az átoltottsági arányok további látványos növekedését valószínűsíti.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!