2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Népvándorlás kori erődöt találtak a hajdúságban

Középkori védművet tártak fel a régészek a Hajdú-Bihar megyei Nagykerekinél. A 4. századi leletre az M4-es autópálya nyomvonalának feltárása közben bukkantak a régészek. A feltárás során emberi maradványok és harci eszközök is előkerültek.

  • Népvándorlás kori erődöt találtak a hajdúságban

Ez a Csörsz árok, amit a népnyelv ördögároknak is nevez. 70 méter szélességben tárták fel a régészek Nagykerekinél közvetlenül a magyar román határon. Ez egy kiépített védelmi rendszer volt, ami végighúzódik észak és kelet Magyarországon hossza elérheti az 1200 kilométert. Nagykerekinél a M4-es autópálya kiépítése közben bukkantak rá, ilyenkor ugyanis régészeti dokumentációt kell készíteni a beruházás területén.

Itt nagyon nagy szerencsénk volt, hiszen több mint 260 ezer négyzetméteren volt alkalmunk régészeti feltárásokat végezni a debreceni Déri Múzeummal együttműködésben. 29 régészeti lelőhelyen dolgoztak a kollégák. most vagyunk a legutolsó állomáson, most zárjuk ezt a projektet. – nyilatkozta Kreiter Eszter régészeti igazgató, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. -től.

A védelmi rendszer 3, egymással párhuzamos árokból áll, kiépítése nagyon komoly szervezést igényelt egykor, hiszen csak ezen a rövid szakaszon több mint 600 köbméter földet mozgattak meg. Arra azonban, hogy ezek mikor és milyen körülmények között épültek csak spekulációk vannak. Egyesek szerint a római korban, mások szerint az Árpád-korban alakították ki ezt a védelmi rendszert. A mostani feltárás ezt segíthet kideríteni.

Segítséget nyújt a tekintetben, hogy képet tudunk alkotni arról hogyan nézett ki ez a környezet amikor az árkot létrehozták, az árokrendszert létrehozták, illetve hát mennyi idő alatt töltődött be egyáltalán.Ezek a lándzsa és nyílhegyek is segítséget nyújthatnak majd a kormeghatározásban, de egy erőszakos halált halt harcos maradványait is megtalálták az árokrendszerben. – mondta Dani János a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!