2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Nemzeti Választási Bizottság elnöke: Karácsony és Vitézy Dávid között mindössze 293 szavazat volt a különbség + videó

Sasvári Róbert elmondta: összesen 78 1767 érvényes szavazatot számoltak.

  • Nemzeti Választási Bizottság elnöke: Karácsony és Vitézy Dávid között mindössze 293 szavazat volt a különbség + videó

Karácsony Gergely, főpolgármester: "Egyetlen dolgot tehetünk, ami megnyugtató a budapestiek és minden demokrata számára, ez pedig az, hogy Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást. "

Az érvénytelen szavazatok átszámlálása után a korábbi alig néhány száz helyett mindössze 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot. Vasárnap azonban az alkotmánybíróság a Kúria korábbi döntését helybenhagyva elrendelte az érvényes szavazatok újraszámolását is. Karácsony Gergely már előre felvetette, hogy bizonyos általa megkövetelt garanciák nélkül ez az egész választási csalás lesz.

Karácsony Gergely, főpolgármester: "Összességében négy olyan garanciális elem van, amelynek a hiányában én teljes mértékben egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként fogom értelmezni a szavazatok újraszámlálását. ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, akkor joggal gondolhatjuk azt, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket."

Karácsony Gergely kihívója Vitézy Dávid akkor úgy reagált: elemi fontosságú, hogy minden garanciális elem biztosított legyen az újraszámolás során. Hozzátette: azzal, hogy a folyamat sajtónyilvános, az NVB, a pártok és az EBESZ delegáltjai is ott lesznek, minden garanciális követelés teljesül. Így a lehető leghamarabb pont kerülhet az elhúzódó választási folyamat végére, akárhogy is alakul az eredmény.

Borbély Beáta, elemző, Nézőpont Intézet: "Ha éppen úgy nyilatkoztak vagy olyan döntést és határozatot hoztak, ami neki előnyös, akkor azt mondta, hogy a független magyar bíróság döntését elismeri, ha pedig olyan döntést hoztak, ami neki esetleg rossz végeredményt okozhat, akkor kritizálni kezdte őket és személyeskedni.”

A Nézőpont Intézet elemzője szerint Karácsony Gergely csak a számára előnyös döntéseket fogadta el az alkotmánybíróságtól. A 293 szavazatkülönbséggel lezárt főpolgármester-választás után pedig úgy véli: tovább gyengült Karácsony Gergely pozíciója, sőt, a közgyűlési többsége sincs meg.

Borbély Beáta, elemző, Nézőpont Intézet: "Az előző ciklusban a baloldali többségnek 18 képviselője volt, most ez 7 főre csökkent ami azért jelentős visszaesés. Ez azt is jelenti, hogy kénytelen lesz együttműködni a többi baloldali párttal, ami nem lesz egyszerű, hiszen a Tisza Párt, a Kutyapárt és az LMP képviselői ülnek még a padsorokban.”

Borbély Beáta hozzátette: ilyen közgyűlési összetétellel nagyon nehéz lesz még a legegyszerűbb kérdésekben is dönteni főleg úgy, hogy a főváros jelenleg is csődben van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!