2020. július 7.,
kedd, Apollónia napja

Németh Zsolt: a parlamenti diplomácia is egyre hangsúlyosabb

2019. december 11., szerda 16:37

A fideszes politikus - aki az Országgyűlés külügyi bizottságának is elnöke - elmondta, hogy a magyar Országgyűlés magyar-amerikai baráti tagozatának képviselői David Cornstein nagykövettel, valamint a külképviselet hat vezető diplomatájával folytattak megbeszélést.

Az eredményeket úgy értékelte: az egyetértés, az együttműködés és a párbeszéd jellemzi leginkább a magyar-amerikai viszonyt, amelyben kiemelten fontos szerep juthat a jövőben a parlamenti diplomáciának.

A két ország között természetesen vannak nézetkülönbségek is - jelezte Németh Zsolt, aki beszámolt arról, hogy a nagykövettel megvitatták az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyét, illetve a szíriai magyar külképviselet tevékenységének felújítását. Hangsúlyozta: Magyarország nem zárta be szíriai nagykövetségét, és létrejöttek annak feltételei, hogy ne Bejrútból, hanem újra Damaszkuszból lássák el a szíriai képviseletet.

Németh Zsolt emlékeztetett arra is, hogy múlt heti washingtoni látogatásán az amerikai törvényhozás amerikai-magyar baráti tagozatának tagjaival is találkozott, akiket egyúttal meghívott Budapestre.

A két ország közötti kapcsolatok fontos dimenziójának nevezte, hogy a kormányzati, gazdasági, biztonságpolitikai, kulturális kapcsolatokon túl a parlamenti diplomácia is egyre hangsúlyosabb.

A kétoldalú kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy "az elmúlt évben látványos politikai áttörés szemtanúi lehettünk". 2011 óta tavaly valósultak meg a két ország között a legmagasabb szintű politikai kapcsolatok - közölte, majd úgy fogalmazott, hogy "helyreállítottuk a felsőszintű politikai párbeszédet Magyarország és az Egyesült Államok között".

A biztonságpolitikára térve kijelentette: "ma is a NATO-kapcsolataink jelentik a legszorosabb kapcsolatot Magyarország és Amerika között". A NATO az elmúlt időszakban pedig megtalálta újra a maga identitását - mondta az észak-atlanti szövetség londoni csúcsra utalva.

Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy az Országgyűlés magyar-amerikai baráti tagozatában minden parlamenti párt frakciója képviselteti magát. Egyúttal fontosnak nevezte, hogy a két ország kapcsolatához fűződő kérdésekben benne van a konszenzus építésének lehetősége. "Nagy szükség van arra, hogy összpárti egyetértés jellemezze a két ország kapcsolatát" - összegzett Németh Zsolt.

MTI