2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Nem várnak további forinterősödést

KG

2012. augusztus 3., péntek 13:45

A tegnapi lejtmenet után mára visszaerősödött a forint az euróval szemben a 280-as szint alá, és javult a nemzetközi befektetői hangulat is. Az elemzők azonban a magyar fizetőeszköz nagyobb erősödésére egyelőre nem számítanak.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a Hír TV-nek telefonon elmondta, hogy a forint piacán is meglátszik az optimizmus. „Ismét 280 alá jött be a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Azzal kapcsolatban azért óvva intenék, hogy nagy, további erősödést várjunk a forint terén, hiszen így is sokat erősödött a forint a főbb devizákkal szemben” – emelte ki Gabler.

Az elemző úgy gondolja, hogy a 278 körül húzódó erős szintet IMF-megállapodás nélkül csak nagyon nehezen tudná legyűrni a forint. „Ezért ha valaki épp nyaralásra készülődik, akkor érdemes most megvásárolni az eurót ,mint később.”

A szociális kiadások lefaragását és az egykulcsos személyi jövedelemadó módosítását is kérte a kormánytól az IMF és az unió – mondta korábban a Hír Televíziónak Varga Mihály. Szerinte a megbeszéléseken több kérdésben egyetértettek a nemzetközi szervezetek képviselőivel, sok területen viszont még vita van.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban, mivel kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat.

A forint árfolyamának alakulása a héten (EUR/HUF)
A forint árfolyamának alakulása a héten (EUR/HUF)
Forrás: Reuters

A jegybankra kivetett tranzakciós adó lehet a legnagyobb horderejű vitatott kérdés a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, illetve hazánk tárgyalássorozatában – legalábbis ez derül ki a felek múlt heti nyilatkozataiból és elemzői értékelésekből. A megállapodás megkötését nehezítheti az egykulcsos adó témaköre, a jövő évi költségvetési hiány tekintetében viszont már könnyebb lehet a nemzetközi szervek delegációjával dűlőre jutni – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A Nemzetközi Valutaalap az EU-partnerekkel együtt konstruktív eszmecserét folytatott Magyarországon, és a párbeszéd folytatódik – ezt válaszolta korábban az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese, David Hawley a megbeszélések esélyeit firtató kérdésekre washingtoni sajtótájékoztatóján.

Forrás: Hír TV