2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Nem ultrák támadtak a Hír TV stábjára

Civilnek álcázott politikai megmozdulásnak minősíti a Fidesz a vasárnap esti, vandalizmusba torkolló tüntetést. A demonstráció résztvevői megrongálták a legnagyobb kormánypárt székházát, 20 ablakot törtek be, ledöntötték a kerítést és a Hír TV stábját is megtámadták. A szervező, Gulyás Balázs az egyik józsefvárosi intézmény felügyelőbizottságának MSZP által delegált tagja. A tiltakozáson több politikus is feltűnt. Hat embert állítottak elő a rendőrök, a 444.hu értesülése szerint egyikük Rózsa Milán, az Együtt–PM volt aktivistája.

„Ez egy békés tüntetés lesz…” – Vasárnap kora este még pártsemleges és békés megmozdulást ígért az internetadó elleni tüntetés szervezője, Gulyás Balázs. Az MSZP-s Gurmai Zita fia, aki korábban a szocialisták józsefvárosi alelnöke is volt, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt felállított színpadon 48 órás ultimátumot adott a kormánynak a törvényjavaslat visszavonására.

A színpadon Gulyás többször is ismertette a tüntetés forgatókönyvét. „Gyertek velünk a netadóért felelős Fidesznek a székházához, a Lendvay utcába, a Hősök tere mellé.” „Ki nem ugrál, adót fizet, hej, hej, ki nem ugrál, adót fizet, hej, hej…” – Az Andrássy úton vonulva Gulyás Balázs segítői megafonon keresztül hangolták a tömeget, a tiltakozók végül a Hősök terén egy időre megálltak.

Miután a tüntetők megismételték korábbi flashmobjukat, a krétakörös Gulyás Márton lépett a színre: „Balázs, utána semmi. Himnusz, lezár és vége…” A Norvég Alapból pénzelt Krétakör Alapítvány vezetője azt is mondta: az embereket nem kell hazaküldeni, ők maradhatnak, de a rendezvényt hivatalosan le kell zárni. A tömeg ezután indult meg a közelben lévő Lendvay utcai Fidesz-székház irányába.

A tömegben feltűnt Demszky Gábor korábbi SZDSZ-es főpolgármester, aki 15 méterre állt a rendőröktől egy kis társasággal, és egy molinót is felmutatott „No More Corruption” felirattal. A demonstrálók között André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő is megjelent.

A székháznál ekkor már elszabadultak az indulatok. A tüntetők használt informatikai eszközökkel kezdték dobálni az épületet. Volt, aki monitort vágott az ablakhoz, mások klaviatúrát vagy CD-ket. Többen felmásztak az erkélyre, ahol uniós zászlókat lengettek, egy férfi pedig letépte a redőnyt és betörte az ablakot.

Az eseményről a Hír TV élőben tudósított, de tüntetők egy csoportja megtámadta stábunkat. Riporterünket leöntötték, lökdösték. Megrongálták a berendezéseinket, ami miatt meg kellett szakítani rendkívüli híradásunkat. A rohamrendőrök ezután kordont vontak a pártszékház köré. A tömeg éjfélre oszlott szét. Hat ember ellen indult eljárás rongálás miatt.

Nem az ultrák támadtak a stábunkra

Vasárnap este több internetes portál is azt írta, hogy a Hír TV stábját az ultrák támadták meg.

„Szó nincs arról, hogy itt ultrák támadtak meg minket, azok voltak, akik részt vettek ezen a demonstráción és megrohamozták a Fidesz székházát. Akik konkrétan bántalmazták az operatőr kollégámat, illetve a technikusomat, én azokat láttam: az egyik egy 45-50 év körüli férfi volt, rajta nem volt csuklya, nem volt eltakarva az arca, a másik egy 35-40 év körüli férfi volt. Akik bennünket körülvettek, azok sem ultrák voltak” – számolt be a történtekről Császár Attila, a Hír Televízió szerkesztő-riportere.

Demszkyt is bírálták

A Fidesz-székház húsz ablakát törték be és ledöntötték a kerítését is. „A politikai vitáknak Magyarországon nem lehet az eszköze az erőszak.” – A Fidesz elítélte a vasárnap esti vandalizmust. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója azt mondta: a székházban keletkezett károk mértéke meghaladja a 10 millió forintot. Szerinte a rendezvény szervezője a felelős a történtekért, akinek szocialista kötődése van. Kocsis Máté tájékoztatása szerint a fiatal jelenleg is az egyik józsefvárosi intézmény MSZP-s felügyelőbizottsági tagja. A kommunikációs igazgató az egykori liberális Demszky Gábort is bírálta, amiért végignézte a rongálást.

„Ha jól láttam, akkor no corrupcion feliratot tartott a magasba. Ha nem csalnak az emlékeim, az ő helyettesét vezették el hasonló ügyekben, és az ő önkormányzatában zajlottak a korrupciós jelenségek. Az a fajta pofátlanság, amellyel Demszky Gábor tegnap fellépett, (…) nem meglepő. Mértéktartást a székházrombolás leállítása jelenthetett volna számára, és a jelenléte alkalmas is lett volna arra, hogy megfékezze az itteni tüntetőket” – nyilatkozta Kocsis.

Nem tartja magát felelősnek

Gulyás Balázst a vandalizmus után többször kerestük telefonon, de vagy ki volt kapcsolva, vagy nem vette fel a mobilját.

A Népszabadságnak viszont nyilatkozott. Azt mondta, nem tartja magát felelősnek a Fidesz-székház megrongálásáért, a demonstrációt pedig az elmúlt évek legsikeresebb szakpolitikai tüntetésének nevezte, amely megmutatta, hogy a Fidesz vezetői nem tehetnek meg mindent büntetlenül.

Gulyás cáfolta, hogy MSZP-tag lenne, állítása szerint nyáron szűnt meg a tagsága és a párttisztsége. Az internetadó módosítását pedig nem tartja elégnek, ezért holnap este 6 órára ismét az utcára hívta a tüntetőket.

Rogán: Politikai kötődéseik egyértelműek

Nem civil, hanem egyértelműen pártpolitikai kezdeményezésnek tartja a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az internetadó elleni vasárnapi tüntetést. Rogán Antal szerint ezt igazolja, hogy a megmozdulás szervezője – a szocialista Gurmai Zita fia – maga is szorosan együttműködik a szocialistákkal, a tüntetők között pedig sorra tűntek fel ellenzéki politikusok.

– Ezek azok a politikai aktivisták, akikkel ők dolgoztak együtt az elmúlt években. Mert velük szerveztettek már a HaHában, tehát annak idején a hallgatókkal különféle akciókat, ez már előfordult egyszer a Fidesz-székháznál, ők ugráltak a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál. Ugyanazokat az embereket látjuk, és ezeknek a politikai kötődéseik teljesen egyértelműek. Én azt tudom mondani nekik, hogy ha ők azt gondolják, hogy provokátorok, akkor azt gondolom, hogy az ő provokátoraik, és ők azok, akik előállították ezt a szituációt – fogalmazott Rogán Antal Magyarország élőben című műsorunkban.

Kiállt a Hír TV mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Közleményükben azt írják: a média munkájának akadályozása, az újságírók fenyegetése sajtószabadságot sértő magatartás, ezért követelik az újságírók testi épségének szavatolását és munkájuk feltételeinek biztosítását.

Gyurcsány is csatlakozik a demonstrálókhoz?

Gulyás Balázs szocialista kötődése ellenére az MSZP elnöke cáfolta, hogy pártjának bármi köze lenne a tegnap esti demonstrációhoz. A szocialista párt szerint a kialakult helyzetért a Fidesz a felelős. Gyurcsány Ferenc a tüntetés folytatására buzdítja az általa civilnek nevezett tüntetőket és nemzeti ellenállást hirdetett az Orbán-kormány megbuktatására. Bővebben >>>

Goodfriend csak megnézte, milyen a hangulat

A hangulatról akart tájékozódni, és más tüntetésekre, például a Békemenetre is el szokott menni – így reagált az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője arra, hogy miért volt ott vasárnap este a demonstrálók között. André Goodfriendet vasárnap vonta kérdőre az egyik közösségi oldalon a nemzetközi kormányszóvivő, aki szerint ilyen felfokozott hangulatban nem volt szerencsés, hogy az amerikai diplomata megjelent a tömegben. Goodfriend válaszában azt írta: elítéli a vandalizmust, bár szerinte erre a növekvő számú tömegtüntetések miatt számítani lehetett.

A brüsszeli digitális tárca továbbra is támogatja a tüntetéseket

A Lendvay utcai székház megrongálása után is támogatja az internetadó-ellenes tüntetéseket az Európai Bizottság digitális területért felelős tárcája. A tárca egyik szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, az erőszakos fellépéssel viszont nem értenek egyet. Ryan Heath azt is helyesnek tartja, hogy Nellie Kroes alelnök vasárnap az internetadó elleni tiltakozásra buzdított mindenkit twitteres üzenetében. A biztos már korábban is többször bírálta az internetadó tervét, szerinte az új közteher növelné a fogyasztók által fizetendő díjakat és visszafogná a gazdaságot.

„Igen, hallottam arról, ami történt, de még nem kaptam jelentést az eseményekről. A reakcióm a következő: semmiféle erőszakot nem támogatunk a tüntetők részéről, sem a rendőrség részéről, kivéve ha provokálják őket. Mi az internetadó miatt aggódunk, és úgy gondoljuk, hogy ez ellen tüntetni kell, de nem szabad erőszakot alkalmazni sem a kormány, sem a Fidesz ellen” – mondta Ryan Heath.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!