2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Nem költözik a Hagyó-per

KG

2012. augusztus 7., kedd 13:24

A Szegedi Ítélőtábla döntése értelmében Hagyó Miklósék pere marad Kecskeméten. A volt szocialista főpolgármester-helyettest és 14 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolják.

Kecskeméten marad Hagyó Miklósék büntetőpere – tudta meg a Magyar Hírlap. A lap emlékeztet: a Hagyó-per egyik vádlottja még a kecskeméti helyszín kijelölése után fordult az Alkotmánybírósághoz, mert nem volt jogorvoslati lehetőségük a helyszín kijelölésével szemben.

Hagyó és társai azt kérték, hogy a Kecskeméti Törvényszék az Alkotmánybíróság döntéséig szüntesse be az eljárást. A büntetőper tanácselnök bírája azonban a kérelmet első fokon elutasította. A vádlottak a döntés ellen fellebbeztek, de ezt a Szegedi Ítélőtábla elutasította.

Sokasodó vádak

„Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak” – interjú Balogh Zsolttal

Hagyó felemelkedése és bukása

• „És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései” – interjú Antal Attilával

• „Nyakó és felesége buszokat kért kölcsön” – beszélgetés Regőczi Miklóssal

• „Halálfélelmem van tőled, Miklós” – mondta a rendőrségi jegyzőkönyv szerint Balogh Zsolt

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest és 14 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügy vádlottjai az ügyészség szerint összesen másfél milliárd forint vagyonvesztést okoztak a BKV-nak azzal, hogy felesleges szerződések megkötésére vették rá a közlekedési társaság vezetőit. A közlekedési vállalatnál esetenként tízmilliók mentek el a menedzserszerződések alapján kifizetett végkielégítésekre is.

Szalainé mindent tagadott

A 14. rendű vádlott, Szalainé Szilágyi Eleonóra meghallgatásával folytatódott júliusban a Kecskeméti Törvényszéken az úgynevezett BKV-ügy tárgyalása. Szalainé szerint minden törvényesen zajlott.

Június 13-én kezdődött a Hagyó-per tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. Két kivétellel a BKV-ügy valamennyi vádlottjára letöltendő börtönbüntetést kért a Központi Nyomozó Főügyészség. Az első tárgyalási napon ismertették a 35 oldalas vádiratot. A védők megpróbálták elérni, hogy függesszék fel a tárgyalást, mivel az Országos Bírósági Hivatal Kecskemétre helyezte át. Egyrészt nem tetszik a vádlottaknak a túl magas útiköltség, másrészt arra hivatkoztak, hogy az áthelyezést lehetővé tevő jogszabály még az Alkotmánybíróság előtt van.

Az indítványt a törvényszék rövid, zártkörű tárgyalás után elutasította, a döntés ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a fellebbezést továbbította a Szegedi Ítélőtáblára, ez azonban nem akadályozta a tárgyalás megkezdését. A Szegedi Ítélőtábla később úgy ítélte meg, nem állnak fenn az eljárás felfüggesztésének törvényben meghatározott indokai, ezért a Kecskeméti Törvényszék megfelelően járt el, amikor az indítványokat elutasította.

Az ügyben december 18-áig összesen 29 tárgyalási napot tűzött ki a törvényszék.

A Hagyó Miklós és társai elleni vádakról és az ügy hátteréről részletesen itt olvashat.

Forrás: MNO, Hír TV